WHO adviseert ebolascreening bij reizigers in West-Afrika

Lokale medewerkers en artsen bij een quarantainecentrum van Médecins Sans Frontières in Guekedou, Guinee.
Lokale medewerkers en artsen bij een quarantainecentrum van Médecins Sans Frontières in Guekedou, Guinee. Foto AP/MSF

Landen waar het ebolavirus is geconstateerd, moeten zorgen dat mensen die het land verlaten gescreend worden, zodat personen met symptomen het land niet verlaten. Bij internationale vliegvelden, zeehavens en belangrijke grensovergangen moeten controles worden uitgevoerd, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De kans op infectie met ebola in een vliegtuig is klein, benadrukte de WHO volgens persbureau Reuters. Een aanscherping van reis- en handelsbeperkingen is daarom niet nodig. Personen moeten worden onderzocht op bijvoorbeeld onverklaarde koortsigheid, hetgeen kan wijzen op ebola. Eenieder die symptomen vertoont moet worden tegengehouden, tenzij de reis deel is van een medische evacuatie.

Twitter avatar WHO WHO #Ebola-affected countries shld conduct exit screening of all persons w/ Ebola symptoms at intl airports, seaports, mjor land crossings

Reizigers die in gebied zijn geweest waar sprake is van een ebola-uitbraak, moeten gelijk medische hulp zoeken als zij last hebben van koorts, hoofd- of keelpijn, diarree, misselijkheid of andere ziekteverschijnselen. Een snelle behandeling kan de overlevingskansen verbeteren, schrijft de WHO.

Een hoop misverstanden

Landen waar nog geen ebola is, moeten zich goed voorbereiden en zorgen dat ze mogelijke gevallen direct kunnen vaststellen en isoleren. Arriverende passagiers hoeven niet te worden gescreend, vindt de WHO. Sommige landen en vliegvelden hebben op eigen initiatief een medisch onderzoek ingesteld voor reizigers uit West-Afrika.

Twitter avatar WHO WHO #Ebola screening on arrival in non-affected countries that do not share borders with affected countries not currently recommended by WHO

De WHO probeert ook de vele vooroordelen over ebola weg te nemen. Zo denken inwoners soms dat artsen en medisch personeel het virus verspreiden, in plaats van behandelen. Er worden ook allerhande middeltjes aangeboden die ebolapatiënten zouden genezen.

Twitter avatar WHO WHO A lot of rumours on social media claiming certain products, practices can prevent or cure #Ebola. They are false, their use can be dangerous