Vijf Nederlanders gered na bootongeluk Lombok

De Komodo-eilanden.
De Komodo-eilanden. Foto AFP / Romeao Gacad

Na het ongeluk met een veerboot tussen de Indonesische eilanden Lombok en Komodo zijn vijf Nederlanders gered. Ook achttien andere opvarenden zijn door de Indonesische reddingsbrigade uit het water gehaald, meldt de NOS. Nog twee opvarenden zijn vermist.

Update 08.39: Een van de opvarenden die nog vermist wordt, is een Nederlander, meldt persbureau AP. De andere vermiste is een Italiaanse vrouw.

De houten boot was voor een meerdaagse trip op weg van Lombok naar Komodo en botste na motorpech tijdens slecht weer tegen de rotsen. Aan boord waren twintig toeristen, vier Indonesische bemanningsleden en een Indonesische gids. De andere toeristen komen onder meer uit Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Nieuw-Zeeland. Een deel van de opvarenden heeft veertig uur rondgedobberd voor de redding kwam. Omdat niet iedereen in de reddingsboot kon, losten de opvarenden elkaar af in de boot.

Tien opvarenden werden gisteren gered, vanmorgen werden nog eens dertien opvarenden uit het water gehaald. Een van de Nederlanders, een studente geneeskunde uit Utrecht, overleefde het ongeluk door met een paar andere schipbreukelingen naar een eiland te zwemmen. Het duurde uren voor ze er waren. Na een nacht op het eiland te hebben doorgebracht, werden ze gered door een ander schip met toeristen, zo vertelt ze aan de Telegraaf.