‘Tientallen’ doden bij raketaanval op vluchtelingen

Verwoeste gebouwen in Lysytsjansk, Oekraïne.
Verwoeste gebouwen in Lysytsjansk, Oekraïne. Foto AP / Vitnija Saldava

In Oost-Oekraïne zijn vanmiddag tientallen mensen gedood toen een colonne van vluchtelingen werd getroffen door raketvuur in de buurt van Loegansk. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, meldt een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Hij kon geen exacte cijfers geven, meldt persbureau AP.

Update 20.23 uur:
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanval sterk veroordeeld. Het ministerie kan niet bevestigen wie ervoor verantwoordelijk is.

De vicepremier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin, ontkende eerder vandaag achter de beschietingen te zitten. Volgens hem beschikken de rebellen niet eens over de militaire capaciteit om zo’n aanval uit te voeren.

“De Oekraïners hebben de weg zelf voortdurend gebombardeerd met vliegtuigen en Grad-raketten. Het lijkt erop dat ze meer burgers hebben gedood, zoals ze al maanden doen. Het is voor ons niet mogelijk om Grad-raketten af te vuren in dat gebied.”