Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Terugkijken: Karl Ove Knausgård op Lowlands

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgard
De Noorse schrijver Karl Ove Knausgard Foto ANP

Literaire rockster Karl Ove Knausgård werd dit weekend op Lowlands geinterviewd door journalist Renske Jonkman. VPRO Boeken filmde het interview. Kijk het hier terug.

In het interview legt Knausgård onder andere uit dat hij na vier jaar ploeteren begon aan ‘Mijn strijd’, de succesreeks waar ook Amerikanen inmiddels voor in de rij staan:

“I thought, fuck this, fuck fiction. I’m going to tell it like it is.”


Daags voor haar interview met Knausgård zei Jonkman tegen NRC Boeken uit te kijken naar de ontmoeting met de Noorse successchrijver:

“Het lijkt me heel bijzonder om hem te ontmoeten. En ik ben vooral benieuwd naar de praktijk van zijn schrijven. Hoe zagen zijn werkdagen eruit? Hoe schrijf je 3500 pagina’s in een paar jaar tijd? En hoe heeft hij zijn leven zo in detail kunnen beschrijven? Heeft hij zo’n sterk geheugen? Hield hij een dagboek bij? Gebruikt hij fantasie om de gaten in zijn geheugen op te vullen?”