Slecht tweede kwartaal voor de bouw

Foto ANP

De omzet van de bouw is in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,4 procent gedaald, ten op zichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend gemaakt. Het bureau spreekt van “een zeer slecht kwartaal”. Vooral de grote en middelgrote bouwbedrijven zagen hun omzet afnemen. Kleine bouwbedrijven wisten wel te groeien.

Volgens het CBS is de omzetdaling niet onverwacht. In 2013 zijn weinig woningen verkocht, en ook kregen architecten steeds minder opdrachten. Die ontwikkelingen resulteerden, aldus het statistiekbureau, in minder goed gevulde orderportefeuilles van bouwbedrijven. In het eerste kwartaal van 2014 is vanwege de zachte winter doorgewerkt. Ook dat is nu in de cijfers van dit kwartaal terug te zien.

Toch is er nog een lichtpuntje, laat het CBS weten. De huizenverkoop trekt weer aan, en ook de waarde van verleende bouwvergunningen stijgt.

    • Annemarie Sterk