Simons wil Europa in met Ro Theater

Johan Simons wil vanuit Rotterdam een Europees theatergezelschap opzetten. Die ambitie ontvouwde de regisseur, die de afgelopen jaren als intendant van de Münchner Kammerspiele een grote naam in Duitsland opbouwde, afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

Simons stopt volgend jaar in München en is vanaf 2015 artistiek leider van NT Gent, waar hij van 2005 tot 2010 ook al leiding gaf. Hij zou samen met Ro Theater en NT Gent zijn ambities vorm willen geven. „Ik wil mijn internationale netwerk naar Nederland halen”, zegt hij in de Volkskrant. „De Nederlandse podiumkunsten denken te benauwd. Daar is eenoog al snel koning.”

De Rotterdamse Schouwburg en Ro Theater laten weten dat ze het te prematuur vinden om iets over de plannen te zeggen. „In het kader van Theater Rotterdam vinden er oriënterende gesprekken plaats met Johan Simons. Het is nog te vroeg om mededelingen te doen over de uitkomst van die gesprekken”, is alles wat schouwburgdirecteur Ellen Walraven per sms kwijt wil.

„Dit is een van de opties die nu op tafel liggen”, zegt zakelijk directeur Erik Pals van Ro Theater vanaf zijn vakantieadres. Tussen zijn gezelschap en de schouwburg lopen gesprekken om samen te gaan, hetgeen de eerste fusie tussen een schouwburg en een groot gezelschap in Nederland zou zijn. „Wij delen sinds enige maanden een hoofd marketing. Verder zijn we alle mogelijkheden aan het onderzoeken”, zegt hij. „De panelen zijn aan het schuiven, maar er zijn nog geen conclusies getrokken.”

Ook is niets bekend over een vertrek van Alize Zandwijk, de huidige artistieke leider van Ro. „Een van de opties is dat zij aanblijft”, zegt Pals.

Simons, ook op vakantie, was niet bereikbaar voor commentaar.