Schoonmakers bij slachterijen worden slecht beschermd

Slachterijen nemen volgens de inspectie te weinig maatregelen om schoonmaakpersoneel te beschermen tegen virussen, bacteriën en parasieten uit geslacht vlees.
Slachterijen nemen volgens de inspectie te weinig maatregelen om schoonmaakpersoneel te beschermen tegen virussen, bacteriën en parasieten uit geslacht vlees. Foto ANP / Vincent Jannink

Het werk van schoonmakers bij slachterijen en vleesverwerkers is vaak onveilig. Bij 90 procent van de 217 abattoirs die de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig jaar onderzocht, is te weinig aandacht voor mensen die de machines schoonmaken. Dat meldt het ministerie van SZW schrijft persbureau Novum.

Schoonmakers in de vleessector lopen het risico zich te verwonden aan de messen in de machines en kunnen bovendien infectieziekten oplopen. Ook komt het volgens de inspectie voor dat apparatuur niet goed is uitgeschakeld, waardoor gevaar voor beknelling en elektrocutie bestaat.

Er is bij de vleesbedrijven weinig aandacht voor de bescherming van schoonmakers tegen virussen, bacteriën en parasieten. Werknemers lunchen zelfs in bedrijfskleding zonder zich te ontsmetten waardoor ze zichzelf en anderen kunnen infecteren. Na de lunch gaan ze dan weer wel door een ontsmettingssluis, zodat ze het vlees niet besmetten.

Inspecteurs constateerden 488 overtredingen bij de abattoirs. In tien gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Schoonmakers mochten er niet aan de slag voor de risico’s waren verholpen. Volgend jaar gaat de Inspectie opnieuw controleren. Overtreders krijgen dan meteen een boete in plaats van een waarschuwing.