Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Rusland: akkoord over hulpkonvooi naar Oekraïne

Van links naar rechts: de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Laurent Fabius; Pavlo Klimkin van Oekraïne; Walter Steinmeier van Duitsland en de Russische Sergei Lavrov in Berlijn.
Van links naar rechts: de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Laurent Fabius; Pavlo Klimkin van Oekraïne; Walter Steinmeier van Duitsland en de Russische Sergei Lavrov in Berlijn. Foto EPA / Maurizio Gambarini

Rusland en Oekraïne zouden een akkoord hebben bereikt over het hulpkonvooi dat op weg is naar Oekraïne. Er is nog geen overeenstemming over een eventueel staakt-het-vuren. Dat meldt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, bericht persbureau Reuters.

Het is nog onbekend wat het akkoord inhoudt, maar het Rode Kruis zou overeenstemming hebben bereikt met Oekraïne. Het Russische konvooi met hulpgoederen wacht sinds vrijdag bij de Oekraïense grens op goedkeuring om het land in het oosten binnen te rijden. De lading van de 262 Russische vrachtwagens moet gecontroleerd worden, omdat de regering in Kiev vreest dat er wapens of materieel voor de rebellen in zouden worden vervoerd. Door de al wekenlange gevechten in Loegansk zitten inwoners van de stad zonder stromend water en er is een tekort aan voedsel en medicijnen.

Een konvooi met hulpgoederen dat deze week vanuit het westen van Oekraïne vertrok, kwam gisteren aan in het oosten. Volgens het Rode Kruis, dat de hulpacties coördineert, zijn de goederen - vooral groenten en fruit - bestemd voor ruim twintigduizend mensen in tien dorpen en steden.

Sinds dit weekend zijn er gesprekken in Berlijn met de Duitse, Franse, Oekraïense en Russische ministers van Buitenlandse Zaken om over een oplossing te praten van het conflict. De gevechten gaan ondertussen gewoon door. Gisteren zou het Oekraïense leger naar eigen zeggen een deel van Loegansk heroverd hebben op de rebellen.