Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

17 jaar dolend, nu weer in gebruik

De International Sun-Earth Explorer-3, een 36 jaar oude ruimtesonde die zeventien jaar lang doelloos nabij de baan van de aarde rond de zon heeft gedraaid, is sinds vorige week weer in bedrijf. Een groep privé-wetenschappers en technici, verenigd in het zogenoemde ISEE-3 Reboot Project, heeft de sonde weer aan de praat gekregen.

De NASA had de sonde, die in 1997 werd uitgeschakeld, in mei aan de groep overgedragen. Helaas lukte het niet om de koers van ISEE-3 zodanig te veranderen dat hij permanent in de buurt van de aarde zou blijven. Hij beweegt nog steeds wat sneller dan onze planeet, die hij afgelopen zondag op een afstand van 350.000 kilometer passeerde en over vijftien jaar opnieuw zal inhalen.

De metingen van ISEE-3 – aan magnetische en elektrische velden – zijn nu via internet toegankelijk voor wetenschappers en studenten en voor het geïnteresseerde publiek.

De ISEE-3 werd in augustus 1978 gelanceerd en – als eerste ruimtevaartuig – in een punt op anderhalf miljoen kilometer van de aarde in de richting van de zon gestationeerd. In dit ‘vaste’ punt draaide hij met de aarde mee rond de zon.