Rebellen ontkennen beschieten vluchtelingen in Loegansk

Alexey Danilenko (23) met zijn zusje Olya (2) staan naast het totaal verwoeste huis van hun buren in Seleznevka, nabij Slavjansk.
Alexey Danilenko (23) met zijn zusje Olya (2) staan naast het totaal verwoeste huis van hun buren in Seleznevka, nabij Slavjansk. Foto EPA / Roman Pilipey

Volgens het Oekraïense regeringsleger hebben de pro-Russische rebellen een konvooi met vluchtelingen uit Loegansk beschoten met een raket. Daarbij zouden mensen om het leven zijn gekomen of gewond zijn geraakt. Onbekend is hoeveel. De rebellen ontkennen achter de aanval te zitten.

Volgens de vicepremier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin, beschikken de rebellen niet over de militaire capaciteit om zo’n aanval uit te voeren.

“De Oekraïners hebben de weg zelf voortdurend gebombardeerd met vliegtuigen en Grad-raketten. Het lijkt erop dat ze meer burgers hebben gedood, zoals ze al maanden doen. Het is voor ons niet mogelijk om Grad-raketten af te vuren in dat gebied.”

Akkoord over hulpkonvooi

Rusland en Oekraïne zouden een akkoord hebben bereikt over het hulpkonvooi dat op weg is naar Oekraïne. Er is nog geen overeenstemming over een eventueel staakt-het-vuren. Dat liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov eerder vandaag weten.

Het is nog onbekend wat het akkoord inhoudt, maar het Rode Kruis zou overeenstemming hebben bereikt met Oekraïne. Het Russische konvooi met hulpgoederen wacht sinds vrijdag bij de Oekraïense grens op goedkeuring om het land in het oosten binnen te rijden. De lading van de 262 Russische vrachtwagens moet gecontroleerd worden, omdat de regering in Kiev vreest dat er wapens of materieel voor de rebellen in zouden worden vervoerd. Door de al wekenlange gevechten in Loegansk zitten inwoners van de stad zonder stromend water en er is een tekort aan voedsel en medicijnen.

Donetsk stelt doodstraf in

De zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk heeft de doodstraf ingevoerd voor de separatisten. Dat heeft het kabinet van de Volksrepubliek bepaald.

Volgens procureur-generaal Edward Jakubowski is het “geen geheim dat soldaten misdaden plegen”. Er wordt geplunderd en geweld gebruikt. Daarom had de invoering van een militair rechtssysteem volgens hem prioriteit.