Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wetenschap

Al ver voor farao’s werd in Egypte gebalsemd

Tot nu werd gedacht dat pas 2.200 jaar voor Christus de Egyptenaren hun gestorvenen, en dan vooral hun leiders, actief gingen balsemen. Dat deden ze door de lichamen in te smeren met allerlei bacteriedodende harsen. Mummies uit de tijd ervoor zouden hun behoud te danken hebben aan het droge woestijnklimaat. Maar in twee oude begraafplaatsen in Egypte (4.200 -3.000 v Chr.) is nu met zorgvuldig chemisch onderzoek vastgesteld dat de windsels om de lichamen ook toen al harsen en natuurlijke oliën bevatten. Die stoffen zaten vooral bij het achterhoofd, de kaak en de handen – precies zoals ook later de balsem gebruikt wordt. De onderzoekers schrijven in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE (13 augustus) dat ze hiermee bewezen hebben dat de traditie van het balsemen van overledenen een flink stuk ouder is dan het Egyptische koningschap – een paar duizend jaar ouder dan gedacht.