Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw rellen in Ferguson - Obama onderbreekt vakantie

De oproerpolitie probeert demonstranten tegen te houden vannacht in de Amerikaanse buitenwijk Ferguson.
De oproerpolitie probeert demonstranten tegen te houden vannacht in de Amerikaanse buitenwijk Ferguson. Foto EPA / Ed Zurga

Ondanks de noodtoestand die dit weekend werd uitgeroepen en de avondklok die werd ingesteld, braken er vannacht toch weer rellen uit in de Amerikaanse buitenwijk Ferguson in St. Louis. De politie gebruikte traangas en rook om demonstranten te verjagen.

Update 08.50: De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri zet de Nationale Garde in Ferguson in om de orde te herstellen en de “burgers van Ferguson te beschermen”. Dat staat op de website van de gouverneur meldt persbureau Novum. Volgens de gouverneur is er een “groeiend aantal individuen dat de vreedzame protesten kaapt met georganiseerd crimineel en gewelddadig gedrag”.

Het is al de hele week onrustig in de buitenwijk nadat vorige zondag een 18-jarige jongen door de politie werd doodgeschoten. Ruim vierhonderd demonstranten zouden vreedzaam hebben geprotesteerd, maar een kleine groep aggressievelingen zou vervolgens een politiepost hebben aangevallen.

Obama komt eerder terug van vakantie wegens onrust

De Amerikaanse president Obama onderbreekt zijn vakantie in Martha’s Vineyard en komt vandaag terug naar Washington om te overleggen met zijn adviseurs en vice-president Joe Biden om te overleggen over de spanningen in Ferguson. Ook de Amerikaanse militaire steun in Irak komt aan de orde, schrijft persbureau AP.

De bewoners van Ferguson zijn boos omdat de agent de 18-jarige Michael Brown zou hebben neergeschoten uit racistische overwegingen. Dit weekend werd documentatie openbaar gemaakt waaruit bleek dat de jongen een winkel overvallen zou hebben voorafgaande aan de confrontatie met de politie. Maar volgens de politie zou de betreffende agent daar geen weet van hebben gehad. De gouverneur Jay Nixon bekritiseerde de politie dat de bekendmaking van deze feiten een poging lijkt tot smaad.

Uit een voorlopige autopsie zou blijken dat de jongen op z’n minst zes keer is beschoten. Volgens the New York Times is hij twee keer in zijn hoofd geschoten.