Obama stuurt minister van Justitie naar Ferguson

De advocaat van de familie van Brown, Daryl Parks, laat een autopsietekening zien en wijst op de hoofdwond die Brown mogelijk fataal werd.
De advocaat van de familie van Brown, Daryl Parks, laat een autopsietekening zien en wijst op de hoofdwond die Brown mogelijk fataal werd. Reuters/Mark Kauzlarich

De Amerikaanse minister Eric Holder van Justitie zal deze week een bezoek brengen aan Ferguson, de voorstad van St. Louis waar de ongewapende Afro-Amerikaanse tiener Michael Brown door een blanke politieagent werd doodgeschoten. Dat heeft president Obama vanavond bekendgemaakt. Eerder was al bekend dat er een onafhankelijk federaal onderzoek zou komen naar de dood van Brown.

De dood van Brown op 9 augustus was de afgelopen week aanleiding tot aanhoudende protesten in Ferguson. Hoewel de meeste betogers vreedzaam waren, liepen de demonstraties ook uit op plunderingen en rellen. De gouverneur riep de noodtoestand uit, er werd een avondklok ingesteld, en de Nationale Garde werd erbij geroepen om de orde te herstellen. De reden was dat een “groeiend aantal individuen” de vreedzame protesten “kaapt met georganiseerd crimineel en gewelddadig gedrag”.

De avondklok werd vandaag opgeheven, maar president Obama had toen al zijn vakantie onderbroken. Onze correspondent Guus Valk luisterde mee naar zijn verklaring vanavond.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama begrijpt frustraties van de gemeenschap in Ferguson. Te veel gemeenschappen van diep wantrouwen tussen zwarte bevolking en politie.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama: “Let us build, not tear down. Let us listen, not just shout.” #Ferguson

De advocaat van de familie van de 18-jarige Brown maakte vandaag de resultaten bekend van een onafhankelijke autopsie. Daaruit zou blijken dat de jongen door ten minste zes kogels is geraakt. Volgens een door de familie ingeschakelde patholoog kan vooralsnog niet worden gezegd wat zich precies heeft afgespeeld. Een kogelwond in een arm van de tiener kan zijn ontstaan terwijl hij de handen omhoog had, “maar dat weten wij niet”, zei patholoog Shawn Parcells. Getuigen zeggen dat Brown werd doodgeschoten terwijl hij met zijn handen omhoog stond.