Leger herovert deel van Loegansk

Het Oekraïense leger heeft gisteren naar eigen zeggen een deel van Loegansk heroverd op rebellen. Na zware gevechten met separatisten zou onder meer een politiebureau in handen zijn van het regeringsleger. Loegansk geldt, net als industriestad Donetsk, als een belangrijk rebellenbolwerk.

De separatisten verliezen al weken terrein. Zowel Donetsk als Loegansk is omsingeld. De rebellen blijven echter doorvechten en lijken over vrij geavanceerd materieel te beschikken. Een journalist van het Amerikaanse persbureau Associated Press zag gisteren ten zuidwesten van Loegansk een colonne van tientallen pantserwagens rijden in door separatisten beheerst gebied. Zaterdagnacht werd ook een gevechtsvliegtuig van de Oe-kraïense luchtmacht uit de lucht geschoten.

Rond Loegansk wordt al wekenlang gevochten. Inwoners van de stad zitten regelmatig zonder stroom en er is een tekort aan voedsel en medicijnen. Een Russisch konvooi met hulpgoederen wacht sinds vrijdag bij de Oekraïense grens op goedkeuring om door te rijden naar de stad. De lading van de 262 Russische vrachtwagens moet worden gecontroleerd, omdat de regering in Kiev vreest dat er wapens of materieel voor de rebellen in zou worden vervoerd.

De internationale pogingen om een einde te brengen aan het conflict in Oost-Oekraïne zijn dit weekend hervat in Berlijn. De Duitse, Franse, Oekraïense en Russische ministers van Buitenlandse Zaken kwamen gisteren samen om over een oplossing te praten. De Duitse minister, Frank-Walter Steinmeier zei te hopen dat er een basis kon worden gelegd voor een permanent staakt-het-vuren.

    • NRC