Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Mosul-dam heroverd - IS dreigt met aanslagen op Amerikaanse doelwitten

Rook stijgt op na luchtaanvallen in de buurt van de Mosul-dam.
Rook stijgt op na luchtaanvallen in de buurt van de Mosul-dam. Foto AP/Khalid Mohammed

Het Iraakse leger en Koerdische strijdkrachten hebben het weer voor het zeggen bij de Mosul-dam. Dat heeft president Obama vanavond gezegd. Een Koerdische woordvoerder liet tegenover persbureau AP weten dat het waterwerk is heroverd na dagenlange gevechten met de extremistische groepering Islamitische Staat. Koerdische strijders op de grond werden bijgestaan door Amerikaanse en Iraakse luchtaanvallen op IS-stellingen.

Het Iraakse leger liet vandaag al weten dat het de strategisch belangrijke stuwdam zelf had heroverd met assistentie van de Koerdische peshmerga’s, maar dat gevechten ten zuiden ervan nog doorgingen. De Verenigde Staten voerden in totaal vijftien luchtaanvallen uit in het noorden van Irak. De aanvallen met gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en onbemande vliegtuigen waren er vooral op gericht de Iraakse en Koerdische bondgenoten te helpen.

Update 22.49: IS heeft de VS vandaag gedreigd met wraakacties voor luchtaanvallen op IS-strijders. De terreurorganisatie verspreidde een gruwelijke video, waarin onthoofdingen te zien waren, met de boodschap ‘wij zullen jullie verdrinken in bloed’.

Luchtaanvallen genieten goedkeuring paus

De Amerikaanse luchtaanvallen dienen volgens het Pentagon ook een breder doel: het beschermen van Amerikaans personeel en faciliteiten, waaronder de ambassade in Bagdad, en het voorkomen van humanitaire rampen. Schade aan of vernietiging van de dam in Mosul zou grote aantallen burgers in gevaar kunnen brengen. De Mosul-dam is de grootste van het land en voorziet een deel van Irak van water en elektriciteit.

Afgelopen weekend voerden de Amerikanen al 25 luchtaanvallen uit. Het Pentagon wil volgens persbureau AP niet zeggen wat voor vliegtuigen precies worden ingezet. Deze beperking zou zijn opgelegd door landen in het Midden-Oosten die bases voor de Amerikanen beschikbaar stellen.

Paus Franciscus liet vandaag tegen journalisten weten dat hij het gebruik van geweld steunt tegen islamitische extremisten die het gemunt hebben op religieuze minderheden. In Irak zijn de afgelopen weken op grote schaal minderheden vervolgd, onder wie christenen en yezidi’s. De paus zei dat hij overweegt zelf naar Noord-Irak te reizen om zijn solidariteit te betuigen met de vervolgde Iraakse christenen.