Met krijtstrepen moet je niet aankomen bij de Nationale Hypotheek Garantie

Foto iSTock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Senior Communicatieadviseur
Bedrijf: Nationale Hypotheek Garantie (NHG, valt onder de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen)
Wat opvalt aan de vacature: Je moet “trots” zijn op de rol die NHG speelt in de Nederlandse koopwoningenmarkt

Wat doe je dan eigenlijk?

Indirect help je mee aan het bevorderen van eigen woningbezit in Nederland. De NHG is namelijk een garantie op hypotheken tot 265.000 euro en geeft geldverstrekkers de zekerheid dat hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Zij lopen dus minder risico en bieden daarom een lagere rente. Als iemand de hypotheek niet meer kan opbrengen vanwege bijvoorbeeld werkloosheid of het overlijden van de partner, springt NHG bij.

Als communicatieadviseur heb je te maken met consumenten, banken, verzekeraars, hypotheekadviseurs en makelaars, maar ook met de overheid en media. “Je zorgt dat NHG op de juiste manier bij haar verschillende doelgroepen bekend is. Al is dat natuurlijk een open deur”, zegt HR-manager Jan Aris van Deursen. “Maar dat snijvlak van de overheid en de markt maakt het wel interessant.”

Met zeventig werknemers is NHG een relatief kleine organisatie. ‘Jouw’ communicatieafdeling bestaat uit twee man. Jij en een medewerker die je aanstuurt. Een van de dingen die moet gebeuren is het ontwikkelen van een social media-beleid. “We hebben nog geen Twitter, Facebook of Linkedin en jij moet bepalen of we dat nodig hebben.” Niet alleen bepalen maar ook uitvoeren. “NHG heeft immers geen leger communicatiespecialisten”. Natuurlijk ga je ook over de website en nieuwsbrief. En als de mediatelefoon gaat, stuur je journalisten de juiste kant op.

Wat verdient dat?

“Afhankelijk van ervaring schalen we iemand in, je moet denken aan een salaris van maximaal 64.000 euro bruto per jaar”, zegt Van Deursen. NHG biedt een dertiende maand en studiefaciliteiten.

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger heeft een carrièreswitch gemaakt. En, benadrukt Van Deursen, “het is een echte uitdaging om vanuit een marketinggedachte NHG goed voor het voetlicht te krijgen”.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die zowel van de strategie als de inhoud is. Volgens de vacature genieten vrouwen de voorkeur. “Maar kwaliteit staat voorop, het geslacht is van tertiair belang”, aldus Van Deursen. Hij zegt verder dat NHG iemand zoekt die analytisch, maar ook pragmatisch is, de financiële markt kent en die graag spart. “We zoeken dus geen ‘ja en amen’-persoon.” Ook moet je trots op NHG kunnen zijn. “Net zoals je trots op Apple als merk kunt zijn, ben ik dat omdat NHG een bijdrage levert aan het eigen woningbezit en zich ervoor inzet dat mensen hun woning kunnen houden als het onverwachts financieel tegenzit.”

Waarom wil je er wel/niet werken?

Voor de sexappeal hoef je het niet te doen. Je werkgever is de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en het hoofdkantoor staat in Zoetermeer. Maar daar tegenover staat een baan met veel verantwoordelijkheid waarbij je met allerlei verschillende types in contact komt: van bankiers en makelaars tot ambtenaren en journalisten. Bovendien is de sfeer ontspannen. “Geen krijtstrepen-pakken en dito cultuur.” En dat Zoetermeer is te overzien, prima te bereizen vanuit Rotterdam, Den Haag, Utrecht of zelfs Amsterdam. Ook met de trein.

    • Camil Driessen