Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Formule 1

Max Verstappen maakt volgend seizoen debuut in Formule 1

Max Verstappen juicht na het winnen van de Zandvoort Masters.
Max Verstappen juicht na het winnen van de Zandvoort Masters. Foto ANP/Sander Koning

Max Verstappen maakt volgend seizoen zijn debuut in de Formule 1. De zoon van coureur Jos Verstappen gaat rijden voor Scuderia Toro Rosso, maakte het team vanavond bekend. Met 17 jaar is Verstappen de jongste coureur ooit om te debuteren in de koningsklasse van de autosport, meldt persbureau Novum.

Verstappen werd vorige week al gepresenteerd als lid van het opleidingsteam van Red Bull. Er circuleerden toen al geruchten dat hij in de nabije toekomst zijn eerste rit zou maken in de Formule 1. Dat blijkt nu bij de start van het seizoen van volgend jaar te gaan gebeuren. De komst van Verstappen gaat ten koste van de Fransman Jean-Eric Vergne.

Terugkeer van de naam Verstappen

De minderjarige Nederlander, die eerder wereldkampioen karting werd, gaat een team vormen met de Rus Daniil Kvyat. In de FIA Formula 3 European Championship zegevierde hij in 8 van de tot nu toe 27 verreden races. Hij maakt nog kans op de titel.

Verstappen bedankte in een verklaring onder meer zijn vader, “die al die jaren dag en nacht voor me heeft klaargestaan”.

“Met de terugkeer van de naam Verstappen in de Formule 1 hoop ik dat oude tijden gaan herleven en dat ik vele fans mag begroeten op de Grand Prix circuits.”

Scuderia Toro Rosso is een satellietteam van het succesvolle Red Bull, de formatie van regerend wereldkampioen Sebastian Vettel. Verstappen:

“Dat ik in 2015 met Scuderia Toro Rosso in de Formule 1 debuteer is een jongensdroom die uitkomt. Al sinds mijn zevende is het bereiken van de koningsklasse mijn doel geweest, dus nu dat eenmaal is verwezenlijkt, ben ik echt enorm blij.”