‘King Louis’ na één wedstrijd al weer de ‘Lou-ser’

Voor zijn debuutwedstrijd werd hij nog King Louis genoemd. Erna was hij een ‘Lou-ser’, om in termen van The Daily Star te spreken. Het was alsof de Engelse tabloidpers de koppen al had klaarliggen na het verrassend verlopen competitiedebuut van Louis van Gaal, die zaterdag met zijn nieuwe club Manchester United met 1-2 verloor van Swansea City. Volgens The Sunday Times was het een „False start”, terwijl elders werd gesproken van „Louis van Snarl (snauw)”.

Voor het oog van de 75.000 toeschouwers op Old Trafford ging het pijnlijk mis voor de Nederlandse coach van ’s werelds grootste club. Uitgerekend bij zijn debuut verloor United voor het eerst sinds het seizoen 1972-1973 de eerste wedstrijd van de competitie. Het was de IJslander Gylfi Sigurdsson die de gasten in Manchester twintig minuten voor tijd naar de overwinning schoot.

„Heel teleurstellend”, zei Van Gaal na afloop. „Als je in de voorbereiding elke wedstrijd wint en je verliest dan je eerste competitieduel – het kan niet slechter.”

De verwachtingen zijn hooggespannen bij zijn nieuwe club. Na het slecht verlopen vorige seizoen – United werd achtste – zijn supporters ervan overtuigd dat Van Gaal het tij kan keren. Een persoonlijkheid die de vedettes weer in het gareel krijgt - zo denken ze over hem. Maar voor goede resultaten zijn wel versterkingen nodig, benadrukte Van Gaal na het verlies. Het vertrek van de ervaren spelers Nemanja Vidic, Patrice Evra en Rio Ferdinand moet worden opgevangen.

Een dag na de nederlaag van Van Gaal ging ook een andere Nederlandse trainer onderuit bij zijn debuut in de Premier League. Met Southampton verloor Ronald Koeman in en tegen Liverpool met 2-1. De coach, die in Engeland wordt bijgestaan door zijn broer Erwin, vond dat zijn ploeg meer had verdiend. Een gelijkspel had de verhoudingen op het veld het beste weergegeven. Toch reageerde hij naderhand opgetogen tegenover Fox Sports. „Deze ploeg heeft aangetoond dat ze heel goed kan voetballen. Het elftal staat.”

Net als Koeman debuteerde ook zijn spits Graziano Pellè op het hoogste niveau van Engeland. De Italiaan moet bij Southampton doen wat hij bij Feyenoord ook zo goed kon: scoren. Dat lukte nog niet. Volgens Koeman moet hij wennen aan het hogere niveau, vooral aan de snelheid van het spel. Hetzelfde gold voor Dusan Tadic, de flegmatieke buitenspeler die werd weggeplukt bij FC Twente. „Hier krijg je geen tijd en moet je alles in de hoogste versnelling doen”, zei Koeman.