Opinie

    • John Kroon

King Louis zag het aan en wist beter

Minzaam wuivend naar het publiek liep Louis van Gaal zaterdagmiddag over het veld op Old Trafford, waar Manchester United de competitie ging openen met een wedstrijd tegen Swansea. Dat kon niet misgaan, moeten de fans hebben gedacht. In het verder zo rampzalig verlopen vorige seizoen speelde Man United de eerste wedstrijd ook tegen Swansea, en won toen (uit) met 4-1.

En nu hebben ze een koning als manager. Ze noemen hem King Louis. Prins Charles is hij dus al voorbij. Lees wat er op sjaals in clubkleuren staat: King Louis VAN GAAL United’s Dutch Master. Met foto’s van de koning aan weerszijden.

Het oogde vorstelijk zoals hij zaterdag, gestoken in clubkostuum met de juiste stropdas, in de richting van zijn zitplaats liep. Eigenlijk schreed naar zijn vipvak. Het ontbrak er slechts aan dat de King per koets naar zijn troon werd gereden.

5-3-2, zo wilde van Gaal zijn team laten spelen, zoals het Nederlands elftal dat eerder deze zomer op het WK deed. Beter gezegd: 3-5-2, want daar kwam het nu op neer. Bij Swansea dachten ze over de tegenstander: maken jullie het spel maar. Dat bleek Manchester United niet te kunnen. Robin van Persie deed niet mee. Die moet nog wat fitter worden. Maar Van Gaal beschikte ook niet over Arjen Roben. Niet over Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Niet (nog niet?) over Daley Blind. Kortom: niet over spelers die al in staat zijn het door hem bedachte concept uit te voeren. De tweede helft speelde het team 4-3-3. Hij wist het eigenlijk al vooraf: er gaan enkele maanden overheen voordat de theorie van Van Gaal de praktijk van de spelers wordt. En er worden nog spelers gekocht.

Gary Lineker, presentator van BBC’s Match of the Day, twitterde komisch/pesterig in de rust, toen Swansea met 0-1 leidde: Bring back Moyes! Van Gaals verguisde voorganger David Moyes, die ondanks een zesjarig contract al na één seizoen het veld moest ruimen. En na de wedstrijd meldde Lineker per tweet dat Van Gaal nu de eerste manager in de geschiedenis van Manchester United is die bij de opening van het seizoen een thuiswedstrijd verloor.

Van Gaals blik tijdens de wedstrijd veranderde niet. Als vaker keek hij alsof hij een augurk had gegeten die net iets te zuur was geweest. Swansea scoorde twee keer. Hij nam er kennis van. Bij het tegendoelpunt van Wayne Rooney juichte hij niet. Hij veerde niet op toen Rooney bijna scoorde uit een vrije trap. Noteerde soms iets, overlegde met zijn assistent Ryan Giggs. En verliet na afloop in gepaste somberheid het veld, aktetas onder de arm, hier en daar handtekeningen uitdelend. King Louis is een vorst die weet dat er meer moet gebeuren wil zijn troon wankelen.

    • John Kroon