Julian Assange: ik zal de ambassade binnenkort verlaten

De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino naast Julian Assange.
De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino naast Julian Assange. AP / Jo Stillwell

Wikileaks-oprichter Julian Assange zal de Ecuadoraanse ambassade binnenkort verlaten, maar niet om gezondheidsredenen. Dat zei hij zojuist op een speciaal ingelaste persconferentie met de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Ricardo Patino.

Op welke grond hij de ambassade verlaat, zei Assange niet. “Maar niet om de redenen die de Murdoch-pers en Sky News melden”, zei hij. Assange, die er vermoeid uitzag na twee jaar zonder frisse lucht en natuurlijke beweging, heeft problemen met zijn hart en zijn longen. Vier jaar verdachte zijn en twee jaar gevangenschap in de ambassade, is voor geen enkel mens gezond, zei Assange.

‘Dit duurt voor iedereen te lang’

Hij werd bijgestaan door minister Patino van Ecuador, het land dat hem politiek asiel verleende. Patino begon de persconferentie door te zeggen dat twee jaar in de ambassade voor alle partijen “echt veel te lang” is. Hij zei dat hij binnenkort contact zal zoeken met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, om de kwestie te bespreken.

“Dit zijn twee verloren jaren voor iedereen. Dit waren twee jaren van grote onzekerheid, een gebrek aan gerechtigheid voor iedereen, ook voor de twee mensen in Zweden die Assange hebben beschuldigd in de zedenzaak. Deze situatie moet eindigen. Twee jaar is simpelweg te lang. Het is tijd voor de vrijlating van Julian Assange, het is tijd dat zijn rechten worden gerespecteerd.”

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar De bewaking van de Ecuadoraanse ambassade kostte Britten tot nu toe 7,1 miljoen pond #Assange

Patstelling sinds 2012

Assange zit sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Twee maanden later besloot Ecuador Assange asiel te verlenen. Hij kan de ambassade echter niet verlaten. Zodra hij dat doet, zal hij aan Zweden worden uitgeleverd, waar hij zal worden gehoord in een verkrachtingszaak. Volgens Assange is die zaak echter politiek gemotiveerd. Hij denkt dat Zweden hem aan de VS zal uitleveren, waar hij wordt beschuldigd van het publiceren van staatsgeheimen. Wikileaks lekte tienduizenden geheime documenten, onder meer doorgespeeld door de Amerikaanse soldaat Chelsea Manning, die is veroordeeld tot 35 jaar celstraf.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Over kwartiertje zal Assange iets zeggen. Belangstelling pers aanzienlijk minder dan twee jaar geleden http://t.co/wzPsmYcOCr