Arabier getrouwd met Joodse, ondanks joods-extremistisch protest

Het bruidspaar: Malka en Mansour. Foto Reuters

Het vergde enkele tientallen bewakers, maar de bruiloft van Mahmoud Mansour (26) en Moral Malka (23) kon gisteravond dan toch doorgang vinden. Een joods-extremistische groepering had opgeroepen om de huwelijksvoltrekking tussen de Arabische man en de Joodse vrouw te verstoren.

Van de rechter moesten demonstranten tweehonderd meter afstand houden tot de trouwzaal in Risjon Letsion, een stad even ten zuiden van Tel Aviv. Toch moesten politieagenten een cordon vormen om te verhinderen dat de demonstranten bruiloftsgasten zouden lastigvallen. Ze riepen leuzen als „dood aan de Arabieren”. Vier mensen werden gearresteerd.

Tot het protest was opgeroepen door Lehava, een groepering die zich keert tegen assimilatie van Joden en Arabieren. Haar missie is om ‘de dochters van Israël te redden’. Israëlische politici, onder wie president Rivlin, hebben vol afschuw gereageerd op de oproep van Lehava. Op zijn Facebook-pagina schreef Rivlin dat „zulke uitingen de basis van onze vreedzame coëxistentie ondermijnen in Israël, een land dat zowel Joods als democratisch is.” Minister German (Volksgezondheid) woonde de bruiloft bij.

Lehava keerde zich al vaker tegen huwelijken tussen Joden en Arabieren, maar tot op heden hadden ze nog niet vaak geprotesteerd op de plaats waar een bruiloft werd voltrokken. Een woordvoerder noemde gemengde huwelijken van Joden met welke andere gelovigen dan ook „erger dan wat Hitler deed”.

Tegen de Israëlische zender Channel 2 TV zei de bruidegom dat hij en zijn bruid evenwel zouden „dansen totdat de zon opkomt”.