Koerden heroveren stuwdam bij Mosul op IS

Koerdische strijdkrachten hebben gisteren het oostelijke deel van de stuwdam bij Mosul in het noorden van Irak heroverd op strijders van de extremistische groep Islamitische Staat. Ze kregen luchtsteun van Amerikaanse en Iraakse gevechtsvliegtuigen die IS-stellingen bij de dam bestookten. De dam in de rivier de Tigris is grootste van Irak en voorziet een groot deel van Irak van elektrische stroom en water voor bevloeiing. Volgens de Koerdische generaal Tawfik Desty werd er gisteravond nog gevochten, maar hebben de peshmerga het oosten van de dam in handen. Een andere commandant zei dat de Koerdische strijders zondagochtend het stadje Tel Kasouf hebben ingenomen. De peshmerga worden in hun opmars echter afgeremd door explosieven die de terugtrekkende IS-strijders langs wegen en in gebouwen hebben achtergelaten, voegde hij eraan toe.

    • Ap