Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Doe even normaal

Nederland 2, 20.00-20.30u.

In de tiendelige NTR-serie Doe even normaal geeft presentator Johan Overdevest samen met psychiater Robert Schoevers inzicht in een aantal psychische aandoeningen. Zo laten ze zien wat voor emotionele impact bijvoorbeeld een depressie, een angststoornis of een psychose kan hebben, maar ook wat je kunt doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

In de eerste aflevering van Doe even normaal wordt verteld over borderline. In Nederland hebben naar schatting 100.000 mensen een borderline persoonlijkheidsstoornis. Misschien zijn het er meer, omdat veel mensen met deze stoornis behandeld worden voor bijkomende klachten zoals bijvoorbeeld angst of depressie. We maken kennis met Karlijn, die werkt als landelijk coördinator voor Stichting Borderline. Ook zij kreeg de diagnose borderline. Voor haar werd duidelijk hoe haar eerdere problemen met borderline in verband stonden.

Op de website van de serie, www.doeevennormaal.nl, kun je Karlijn een vraag stellen over haar leven met borderline. Je ontvangt dan een antwoord van Karlijn zelf.

In de volgende afleveringen komen onder andere schizofrenie, PTSS, autisme, depressie en delier aan bod.