Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Idee! Wek stroom op met een vlieger

Als de wind de vlieger omhoog duwt, rollen de kabels waarmee hij vastzit af. Zo kun je elektriciteit opwekken. En vogels sparen.

Foto getty

Zoals je vroeger je vlieger door het inhalen en laten vieren van het vliegertouw eindeloos in de lucht kon houden, zo gaat het in Apeldoorn gevestigde bedrijf E-Kite binnenkort een vlieger 24 uur per dag laten vliegen. Niet voor de lol maar om op zo’n manier elektriciteit op te kunnen wekken.

Twee kabels verbinden een matrasvlieger van ongeveer twintig vierkante meter met een op de grond staande generator. „De wind duwt de vlieger steeds verder omhoog, tijdens het stijgen rollen de kabels af en drijven ze de generator in het grondstation aan”, vertelt commercieel directeur Max ter Horst. „Als de kabels helemaal uitgerold zijn, draait de vlieger automatisch uit de wind en daalt naar de beginpositie. Daarna begint de cyclus opnieuw.”

De op deze manier opgewekte stroom zou ongeveer 50 procent goedkoper zijn dan van reguliere windturbines. „De visuele impact is naar verwachting minder dan die van de huidige windturbines, je hebt nu eenmaal geen hoge mast en geen opvallende bladen”, aldus Ter Horst. „Omdat de snelheid van de vlieger relatief laag is zal er ook minder vogelschade optreden.”

In 2015 zal E-Kite naar verwachting met een 50 kW-installatie commercieel elektriciteit gaan opwekken.