Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Het gevoel van Italië met watermeloen

Knalgroen, kogelrond en keihard van buiten. Felroze, knisperend, sappig en suikerzoet van binnen. Watermeloenen nemen me elke zomer weer mee naar lang vervlogen vakanties in Italië. Mijn vader en ik waren de enigen binnen het gezin die er op dol waren. Dat schept een band.

Hij en ik, samen op stap. Langs de zinderend hete provinciale weggetjes van het merengebied was altijd wel een pick-up met een laadbak vol watermeloenen te vinden. Een lange tafel met een stoffig stuk zeildoek erboven tegen de felle namiddagzon. Een paar schamele stoelen. Een stuk karton met in koeienletters: ANGURIA. Alsof te missen viel om welke koopwaar het ging.

Voor een handvol lire kreeg je een groot stuk van zo’n kostelijke vrucht. Onze begerige tanden erin. Koel, kleverig roze sap langs onze kinnen. Italiaans ijs was verrukkelijk. Maar dat vond iedereen al. Dit was ons dingetje.

Deze week gaan we in de keuken aan de slag met watermeloen. Want je kunt meer met deze vrucht dan je zou denken. Een van mijn favoriete watermeloenrecepten is een gazpacho: je pureert het vruchtvlees en maakt het op smaak zoals je een gazpacho zou doen, met (goeie!) sherryazijn, (goeie!) olijfolie, zout en peper uit de molen. IJskoud serveren, dat spreekt.

Een andere favoriet is deze salade van watermeloen met komkommer, tomaat, rode ui, zwarte olijven, feta en munt. Hij kan als bijgerecht, maar ook als lunch.

Pel de ui, halveer hem en snijd in dunne boogjes. Doe ze in een schaaltje en giet er de rode wijnazijn over. Laat minimaal 15 minuten, liefst (veel) langer marineren. Snijd het vruchtvlees van de watermeloen in blokjes. Halveer de komkommer in de lengte, snijd er de zaadlijsten uit en snijd het vruchtvlees in halve boogjes. Snijd de tomaten elk in 4 parten. Halveer en ontpit de olijven en snijd de munt in reepjes. Hussel dit alles en de olijfolie door elkaar, maak op smaak met zout en peper. Verkruimel er vlak voor het serveren de feta over.