Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Hamas en Israël akkoord over korte verlenging van wapenstilstand

Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, eerder vandaag.
Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, eerder vandaag. Foto Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Israël en Hamas zijn het eens geworden over een verlenging van het staakt-het-vuren in Gaza met 24 uur. Dat hebben Palestijnse en Israëlische betrokkenen gezegd tegen persbureau Reuters. De verlenging met één etmaal is het resultaat van dagen van onderhandelingen in Kairo.

De huidige, tijdelijke wapenstilstand ging vorige week in en zou vanavond aflopen om 23.00 uur Nederlandse tijd. Uiteindelijk moet er een langdurig bestand worden bereikt, die de wederopbouw van Gaza mogelijk moet maken. De oorlog tussen Israël en Hamas die op 8 juli begon en een maand duurde kostte het leven aan bijna tweeduizend Palestijnen en 67 Israëliërs.

De verlenging met 24 uur wordt gebruikt om de door Egypte bemiddelde “onderhandelingen te voltooien”, zei een Palestijnse bron. De partijen in het conflict werden het niet eens over de voorwaarden voor een langdurig bestand. Hamas wil een zee- en een luchthaven heropenen, maar daar zou Israël pas in een later stadium over willen praten. Ook is er nog geen overeenstemming bereikt over de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor de repatriëring van de lichamen van twee omgekomen Israëlische soldaten

Een Israëlische functionaris liet weten dat de verlenging van de wapenstilstand er kwam op verzoek van Egypte om verdere onderhandelingen mogelijk te maken. Israël heeft volgens persbureau Reuters weinig zin om enorme concessies te doen aan Hamas. Het land wil eerst dat militante groepen worden ontwapend, maar dat is volgens Hamas geen optie.