Opinie

Gooi je telefoon in de sokkenla en ga eens dagdromen

Columnist Floor Rusman heeft deze vakantie naar de wolken gestaard en de (wetenschappelijk bewezen!) geneugten van dagdromen ontdekt. Doe het ook!

Neem eens een Twitter-time-out, schreef hoogleraar Henri Beunders zaterdag in deze krant. ‘Het nieuws’ is volgens hem de religie van deze tijd: we willen van alles op de hoogte zijn en voelen ons ook nog verplicht daarover een mening te hebben. Om uit ‘de stress van informatie en emoties’ te raken, raadt Beunders aan de instroom te verminderen.

Een prima advies, maar niet alleen omdat we gestrest zouden worden van te veel informatie. Er is nog een reden om de smartphone af en toe in de sokkenla te leggen: op internet rondhangen kost te veel tijd. En waar gaat die tijd vanaf? Van dagdromen.

Dagdromen associeer je misschien met verliefd zijn in je tienertijd, maar het omvat nog veel meer. De afgelopen zestig jaar is veel onderzoek gedaan naar dagdromen of ‘mind wandering’. Dagdromen wordt hier gedefinieerd als het zich afsluiten van externe prikkels en het volgen van een interne stream of consciousness. Nadenken over wat je ’s avonds gaat eten of over wat je aantrekt naar een feestje valt dus ook onder dagdromen.

Dagdroomonderzoekers beschouwden mind wandering lange tijd als iets negatiefs: het zou ons afleiden van belangrijke taken en zo onze efficiëntie verminderen. Maar de laatste tijd is er ook aandacht voor de positieve kanten van dagdromen. Het toelaten van meanderende gedachten zou van alles opleveren: een beter geheugen, meer empathie en zelfreflectie, een grotere creativiteit en probleemoplossend vermogen, een betere langetermijnplanning, en, ook niet onbelangrijk: een gratis en overal toegankelijk wapen tegen verveling.

Dat is niet niks, en alles wat je ervoor hoeft te doen is eigenlijk: niets. Maar helaas hebben wij daar geen tijd meer voor. Staarden we vroeger voor ons uit tijdens het wachten op de bus, nu nemen we op zo’n moment de laatste vakantiefoto’s door van de achternicht van onze dansleraar. Internet is gulzig: het hapt de dag weg tot er niets van overblijft.

Ga maar na: als je per dag een uur mailt, drie kwartier door Facebook scrolt, een kwartier naar filmpjes van pasgeboren pandadrielingen kijkt, twee uur besteedt aan het krijgen van een gedegen update over Gaza/Oekraïne/ IS/Syrië/Ferguson, en een half uur vertier zoekt op 9gag, De Speld of iets anders grappigs, en als je dit alles doet naast een achturige werkdag en de gebruikelijke ontmoetingen met vrienden en familie, blijven ongeveer alleen de fiets en de douche over als vrijplaatsen voor dagdromen.

Uit onderzoek blijkt dat dagdromen niet altijd iets is wat ons overkomt: je kunt er ook bewust voor kiezen, net zoals je ervoor kunt kiezen dagelijks te mediteren. Het klinkt misschien raar om zoiets onwillekeurigs als dagdromen te plannen, maar ik raad toch aan het eens te doen. Het is niet moeilijk: ga zitten, staar voor je uit, en je gedachten nemen je mee naar de meest onverwachte plaatsen.