Dit is een artikel uit het NRC-archief

Excursie werd weer schipbreuk in Indonesië

Na een scheepsramp bij Komodo worden nog twee mensen vermist. In dit gebied zinken vaker toeristenboten.

Populair toeristeneiland
Populair toeristeneiland

Voor een groep van twintig toeristen verliep de boottocht van het Indonesische eiland Lombok naar de Komodo-eilanden desastreus. Niet oog in oog staan met komodovaranen, de grootste reptielen ter wereld. Geen snorkeltripje in de baai van kleine eilandjes als Sebayur Kecil. Wel tientallen angstaanjagende uren op zee en aanspoelen op een vulkanisch eiland.

De boot, de Versace Amara, was in zwaar weer op een rif gebotst en beschadigd geraakt. De bemanning en opvarenden moesten van boord. Een groep van tien mensen zwom zes uur lang naar Sangeang, een vulkanisch eiland waar in mei nog een grote uitbarsting plaatsvond. Daar dronken ze hun eigen urine en aten ze bladeren, zegt de Fransman Bertrand Homassel tegen persbureau AFP.

Een andere groep van dertien mensen dobberde een dag op zee in een reddingssloep. Niet iedereen paste daarin, dus hingen sommigen in zee en hielden de sloep vast. Zij werden gisteravond rond tien uur opgepikt door vissers. Vijf Nederlanders zijn gered. Twee mensen worden vermist, het gerucht gaat dat een van hen Nederlands is.

De schipbreukelingen zijn naar ziekenhuizen op Soembawa gebracht. Ze vertonen tekenen van uitdroging, shock en uitputting.

In Indonesië wordt het ongeluk als incident afgedaan. Geregeld zijn er scheepsrampen. Meestal betreft het overvolle boten met asielzoekers, maar de afgelopen maanden brak er diverse keren brand uit op speedboten die toeristen van Bali naar de populaire Gili-eilanden brachten. En de afgelopen jaren zijn er diverse incidenten geweest met schepen op weg naar de Komodo’s. Daar verging in 2011 een toeristenboot.

De Komodo-eilanden ontwikkelen zich tot een belangrijke toeristenbestemming in Indonesië. In het nabijgelegen havenstadje Labuan Bajo, op het eiland Flores, verrijzen sinds kort resorts. De weg is geasfalteerd, iedere winkel biedt excursies aan en er zitten drie uitstekende Italiaanse restaurants aan de hoofdweg, een ongekende luxe in het arme en afgelegen oosten van Indonesië. Iedereen wil aan toeristen geld verdienen, maar veilige boten zijn schaars.

De Komodo’s zijn, met de varanen, haaien, reuzenmanta’s en waanzinnige koraalpartijen fabelachtig mooi. Maar de eilanden liggen in een zeestraat die de Floreszee met de Indische Oceaan verbindt en dat gebied staat bekend om zijn onvoorspelbare en harde stromingen. Door het tij wordt het water met grote druk door de nauwe zeestraat geperst. Vooral touroperators die niet uit het gebied zelf komen, lijken veel risico te nemen. In kleine, volle schepen ondernemen zij de tocht naar de Komodo’s.

Jasper van Soest (43) is net terug na zijn vakantie in Indonesië met zijn zonen van twaalf en negen. Ook zij namen de boot van Lombok naar de Komodo’s. Van Soest, aan de telefoon: „Ik boekte een relatief dure boottocht bij een operator die op reiswebsite TripAdvisor prima stond aangeschreven. Toen ik met mijn kinderen aan boord ging, dacht ik al dat er erg veel mensen op een kleine boot meegingen. Maar wij hadden een hut en het leek een mooi avontuur.”

Toen het schip in de buurt van de zeestraat kwam, stak er een zware storm op. De boot had ook motorproblemen. Van Soest: „We rolden alle kanten op. De gids aan boord begreep dat wij niet verder wilden, maar de schipper wilde door. Je zag de spanning. Moesten ze kiezen voor veiligheid? Of geld verdienen voor het bedrijf? Door redelijk onfatsoenlijk te dreigen, heb ik de schipper overtuigd in de haven van Bima, op Soembawa, te blijven. Ik was zo blij, maar dacht nog: dit gaat een keer mis.”