Pioniers van de zee nu de sterren van de zwemploeg

Sharon van Rouwendaal
Sharon van Rouwendaal Foto AP

Ooit waren het eenzame pioniers in Nederland. Diesels van het open water, zoals Edith van Dijk, Maarten van der Weijden, later Linsy Heister. Topsporters die genoten van zwemmen in meren, rivieren en op open zee, urenlang in gevecht met trekkende tegenstanders, koud water, golven, wind, zeewier of kwallen.

Met vier medailles (driemaal goud, één keer zilver) op de oude roei- en kanobaan van Grünau bij Berlijn werd de Nederlandse zwemploeg in een paar dagen tijd twee wereldsterren rijker. Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman werden met hun Europese titels op de olympische tien kilometer in één klap favoriet voor een medaille in Rio (2016). Zaterdag voegde het duo, aangevuld met Marcel Schouten, er nog een gouden plak aan toe tijdens de landenwedstrijd over vijf kilometer.

Aangespoord door het historische succes op de allereerste olympische tien kilometer, van Van der Weijden in 2008 (Beijing), zien steeds meer topzwemmers brood in deze zware discipline, zegt Marcel Wouda. Hij begeleidde destijds oud-kankerpatiënt Van der Weijden naar goud, de laatste tweeënhalf jaar is Wouda trainer van Weertman, voor wie Van der Weijden het grote voorbeeld was. „Maarten is een belangrijke wegbereider geweest met zijn olympisch goud”, zegt Wouda. „Door deze successen gaat het openwaterzwemmen weer helemaal leven in Nederland. Wij krijgen vragen van zwemmers die letterlijk zeggen dat ze in de voetsporen van Ferry Weertman willen treden.”

Nederlandse zwemmers lijken geknipt voor de marathon te water: vaak zijn ze lang, atletisch en sterk. Wouda geniet elke dag van het werken met Weertman. „Hij is de meest complete langeafstandszwemmer die ik ooit heb gehad.”

Technisch directeur Joop Alberda van de KNZB kon zijn geluk niet op over de start van zijn eerste EK. Als logische consequentie zal de bond meer aandacht en meer geld gaan besteden aan het open water.

Weertman en Van Rouwendaal, die vanochtend met de rest van de zwemploeg begonnen aan het langebaantoernooi in Berlijn, moeten nog even wennen aan hun nieuwe status. Weertman: „Ik heb de gouden medailles naast mijn bed gehangen. Als ik wakker word zie ik meteen dat het écht is gebeurd.”

    • Rob Schoof