Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Dit was het moment van Richard de Mos

Het Haagse raadslid Richard de Mos van ‘Groep De Mos’ had opeens een leesbril. Misschien had hij die al wat langer maar dat had ik dan gemist, zo vaak keek ik nu ook weer niet naar een debat van de gemeenteraad in Den Haag.

Het gebeuren, een ander woord weet ik even niet, werd live uitgezonden door Omroep West. Ik hoop dat de beelden voor eeuwig bewaard blijven, al was het maar om iedereen die ooit nog beweert dat politiek saai is er voor altijd mee om de oren te slaan.

Vooral het begin van de avond waarin ‘gewone burgers’ mochten ‘inspreken’ was legendarisch. Een mengeling van Koefnoen, Van Kooten & De Bie en Man Bijt Hond, maar dan vermenigvuldigd met de factor drie. Was het geen optie om die hele Schilderswijk plat te gooien, dacht ik op een zeker moment. En kon een kalifaat daar niet juist heel heilzaam zijn?

Na de eerste schorsing begon het serieuze werk. Richard de Mos, die sowieso al mijn sympathie had omdat hij over zichzelf sprak als ‘Groep De Mos’ kwam aangedrenteld in zijn grote maatpak waar nog net zijn hals met daaromheen een stropdas in de stadskleuren uitstak. Dit was zijn moment. Nooit serieus genomen als Kamerlid, maar nu waren alle camera’s op hem gericht. In zijn hand een stapel A-viertjes. En opeens dus die leesbril op zijn neus waardoor ik hem driedubbel serieus nam.

Hij begon zijn epistel bijna schreeuwend voor te lezen, wie goed luisterde kon hem horen hijgen.

Het paste in het beeld van de avond dat de toespraak van Groep De Mos de hele tijd hinderlijk werd onderbroken door de woordvoerder van Islam Democraten, wat Groep De Mos op een gegeven moment deed verzuchten dat die ‘een klap van de mallemolen had gehad’. Hij moest na elke onderbreking telkens opzoeken waar of hij gebleven was.

Het kwam erop neer dat de Haagse Schilderswijk een explosief kruitvat was geworden waar zelfs de Marokkaanse winkeliers de broek en de zakken vol van hadden en dat we de anarchistische raddraaiers met wortel en tak moesten verdelgen.

Voor de duidelijkheid riep Groep De Mos nog even wat volgens hem anarchistisch tuig was.

„Rechts-extremistisch, links-extremistisch en ISIS extremistisch, Groep De Mos keurt het allemaal van harte af.”

De zwarte leesbril werd met een grote zwaai van het gezicht geplukt, waarna Groep De Mos ging zitten. Aan alles was te zien dat hij duidelijk was geweest.

    • Marcel van Roosmalen