Gouden lokken, made in China

Hoe je die lokken netjes steil krijgt? Gewoon met een strijkijzer.
Hoe je die lokken netjes steil krijgt? Gewoon met een strijkijzer. Foto AFP

Nieuw kapsel, made in China. 75 procent van de wereldwijde export van ‘vogelhuid, veren, kunstbloemen en menselijk haar’ komt uit China. De helft van het haar komt uit de stad Taihe in de provincie Anhui in het oosten van het land.

De haarexport uit die stad was in 2012 goed voor 88 miljoen dollar (65 miljoen euro), waarmee haar het belangrijkste industriële product van Taihe is. Meer dan 400 bedrijven maken er extensions en pruiken van menselijk haar. Voor een kilo lokken van 50 centimeter kan de prijs oplopen tot 5.400 yuan (650 euro).

Bijna al dat haar gaat naar Europa, de VS en Afrikaanse landen. Elk land heeft andere eisen over de dikte, kleur en lengte van de pruiken en extensions. Het merk Anna (jaarlijkse export: 8 miljoen dollar) verkoopt vooral in Amerika goed.

    • Bas van Kooij & Anna Vossers