Corrupte Chinese ambtenaren dumpen huizen

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hotels klagen over dalende omzet. Drankbedrijven als Diageo ondervonden er eveneens hinder van. En nu is de Chinese vastgoedsector aan de beurt. De strenge campagne van de Chinese regering om corruptie terug te dringen heeft een groot effect op de Chinese economie.

Chinese ambtenaren die bang zijn vervolgd te worden wegens corruptie verkopen snel hun huizen om zo aan verdenkingen te ontsnappen, schrijft The Wall Street Journal. De zakenkrant citeert een vastgoedexpert die zegt dat ambtenaren bereid zijn hun huizen met verlies te verkopen om er maar van af te zijn. Ook verkopen leden van de communistische partij sneller (binnen twee weken) hun huizen dan anderen (gemiddeld een maand). Ze willen hun bezittingen domweg kwijt.

Een veel gebruikte manier iemand om te kopen is om hem van een extra huis te voorzien, zegt Yan Jirong, een hoogleraar aan School of Government van de universiteit van Peking. Volgens schattingen bezitten ambtenaren 20 procent van de woningen in het duurdere segment van de Chinese woningmarkt. Verschillende overheidsinstanties vaardigen decreet na decreet uit om duidelijk te maken dat deze vorm van corruptie niet meer getolereerd wordt.

Het heeft effect. Niemand wil eindigen als Wu Zhizong, schrijft The Wall Street Journal. Deze politicus uit Binnen-Mongolië werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen. Wu bleek 33 huizen in China te bezitten en één in Canada. De sleutels van al zijn huizen passen maar net in een handtas, oordeelde staatspersbureau Xinhua vlijmscherp.

Singaporese dienstmeisjes krijgen eindelijk opleiding

Het is niet helemaal van rags to riches, maar het is wel een mooi verhaal over wilskracht. Nikkei Asian Review schrijft over Aidha, een zeer klein onderwijsinstituut in Singapore dat huishoudelijk personeel in Singapore opleidt.

Huishoudsters in Singapore hebben het zwaar. Ze komen vaak uit Indonesië, de Filippijnen of India en maken eindeloos lange werkdagen. Ze hebben nauwelijks rechten in de rijke Aziatische stadstaat. Worden ze zwanger? Hoppa, op het eerste vliegtuig naar huis. Alleen op zondag zie je ze op straat. Dan hebben sommigen vrij en verzamelen ze met andere huishoudsters uit hun land in een van de parken van de stad om te ontspannen. Maar verder zijn ze vrijwel onzichtbaar in de Singaporese samenleving.

Opleidingsinstituut Aidha wil daar verandering in brengen. De huishoudsters krijgen computerles, worden geschoold in zakendoen en krijgen vakken economie. Het is de bedoeling dat ze het geld dat ze in Singapore verdienen en naar huis sturen, gebruiken om kleine bedrijfjes op te zetten of de bedrijfjes die ze al hebben te professionaliseren.

Nikkei Asian Review vertelt het verhaal van Janelyn Pascua, in Filippijnse die in Singapore werkt maar tegelijkertijd samen met haar man een boerderij runt. Ze gebruikt haar nieuwe kennis om het familiebedrijf meer winstgevend te maken. Misschien dat die riches uiteindelijk toch volgen.

Weer een grote farma-deal in de maak

Japan is ook wel een beetje het Zwitserland van Azië. Bewoners zijn er over het algemeen rijk, treinen zijn technische hoogstandjes en je kan er prima skiën. Dat Zwitserse bedrijven een band zoeken met Japanse collega’s is dan niet heel vreemd. Roche, het farmaceutische bedrijf uit Bazel wil voor tien miljard Amerikaanse dollar de Japanse branchegenoot Chugai overnemen, meldt Financial Times op basis van anonieme bronnen.

Chugai ontkent dat er overnamegesprekken gaande zijn. Maar gezien de bereidheid waarmee farmaceutische bedrijven deals maken de laatste tijd kan er toch zo maar snel een akkoord bereikt worden. Alleen Roche kocht in de afgelopen drie maanden voor 2,5 miljard dollar bedrijven op, berekent de FT. In de hele sector vond voor 260 miljard dollar overnames plaats in de eerste helft van dit jaar.

Je kan dit gerust een bod met een lange aanloop noemen. Twaalf jaar geleden nam Roche een belang van 1,4 miljard dollar in Chugai. In 2008 verhoogde Roche het belang in Chugai tot 59,9 procent. Chugai blinkt uit in medicijnen tegen kanker en artritis, interessante producten voor Japan, een land waar de bevolking in rap tempo vergrijst. Nu wil Roche dus het hele Japanse bedrijf inlijven.

    • Melle Garschagen