Captain America en de Hulk onzin? Niet helemaal zegt een Stanfordbioloog

De 'superhelden Sixtijnse kapel' in een stripwinkel in Madrid met onder meer de Hulk en Captain America.
De 'superhelden Sixtijnse kapel' in een stripwinkel in Madrid met onder meer de Hulk en Captain America. Foto EPA / Diego Garcia

Het leuke van superhelden is dat het zo lekker nergens over gaat. Je kan je verstand op 0 zetten en gewoon kijken naar die film of dat stripboek lezen. Het is immers toch allemaal quatsch. Alhoewel, in theorie kan je met genetische manipulatie een eind in de richting komen, speculeert Stanfordbioloog Sebastian Alvarado in The Verge.

De in Amerika populaire stripheld Captain America werd in de boekjes van Marvel Comics een superheld doordat hij een speciaal ‘soldatenserum’ kreeg toegediend. Daardoor werd hij een soort supersoldaat. Kan dat? Volgens Alvarado is met de fysieke eigenschappen van muizen in laboratoria geëxperimenteerd en weet de wetenschap inmiddels welke genen verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld spierkracht. Die kunnen in principe aan en uit gezet worden, epigenetische modificatie heet dat.

Captain America kreeg vervolgens ook nog een bepaalde straling toegediend, die het effect van het serum versterkte. Onzin? Volgens de wetenschapper worden er momenteel middelen ontwikkeld die fungeren als dragers van eigenschappen en die gevoelig zijn voor licht. Onder invloed van licht laten die dragers hun pakketje met die eigenschappen dan los en voila:

Tot zover Captain America. Hoe zit dat met de Hulk? De Hulk, aka Bruce Banner, krijgt tijdens een van zijn wetenschappelijk experimenten per ongeluk een hoge dosis gammastraling van een kernwapen dat hij heeft gemaakt. Sindsdien verandert hij in de grote groene reus als hij boos wordt. Volgens Alvarado snijdt gammastraling je dna-strengen op verschillende plekken door. Nu is genetische mutatie niet omkeerbaar, maar de Hulk weet op de een of andere manier dit proces dus ook weer omkeerbaar te maken. Dat hij ook nog groen wordt, kan Alvarado moeilijk verklaren, en hoe het kan dat zijn broek meegroeit, daar heeft hij helemaal geen antwoord op: