Brabantse taferelen bij Memory Group in Amsterdam

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Lunchen bij organisator voor carrière-events Memory Group aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Wie: Marketing manager Kristel Versluis, projectmanagers Myrna Stregels, Tessa Vollering en Jan Schulte, accountmanager Joram Thie, junior-projectmanager Nejet Aissa, redactiechef Christine Spanjaard en sales consultant Pablo van Veldhuisen.

Het is een béétje stil vandaag, sorry. Slechts zeven van zijn vijfentwintig collega’s zijn vandaag aanwezig. Vakantietijd. Sales consultant Pablo van Veldhuisen haalt verontschuldigend zijn schouders op. Kijkt naar de nog lege tafel waarop hij alvast wat bordjes had neergezet. Gaat dan de kantoren van zijn collega’s binnen. Lunchen! Maar ze hebben net taart op. En moeten nog wat afmaken. En, oké – oké, ze komen er zo aan.

Dé informatiebron voor afgestudeerden

Stilte voor de storm, zegt Van Veldhuisen. “Straks, in september begint het studiejaar en wordt het hier een stuk hectischer.” Dan moeten ze de Nationale Carrièrebeurs weer organiseren, net als de ‘Talent Games’ – competities waarbij afgestudeerden in contact komen met hun misschien wel toekomstige werkgevers.

De collega’s van Van Veldhuisen zijn aangeschoven – rustig is het allang niet meer. Plastic tasjes met boodschappen worden geleegd - broodjes gesmeerd, bakjes humus komen tevoorschijn, soep. Er wordt gelachen, druk gekletst.

“Wij willen dé informatiebron zijn voor pas afgestudeerden”, zegt marketing manager Kristel Versluis. “Ze moeten weten dat ze bij ons terecht kunnen voor álles over het bedrijfsleven. Wij zijn onafhankelijk.” Nou ja, voor zover mogelijk. Van Veldhuisen: “Sommige bedrijven betalen 100.000 euro om bij ons op de carrièrebeurs te mogen staan met hun stand. Dan is het nog wel eens lastig ze wat te weigeren.”

Wel een beetje mondig zijn

Ruimte in hun carrièreglossy Memory Magazine bijvoorbeeld. Redactiechef Christine Spanjaard: “Sommige bedrijven verwachten dat ik hele pr-teksten van ze overneem. Dat kan natuurlijk niet. Dan leg ik uit dat ze dat beter in hun brochure kunnen zetten.” Het is wel handig een beetje mondig te zijn als je hier werkt, zegt haar buurvrouw vanachter een kom soep. Beamend geknik.

“Maar dat geldt hier, binnen ons bedrijf ook!”, zegt projectmanager Tessa Vollering. Verbaasde blikken. “Kijk, ik kom uit Brabant. Daar drukt iedereen zich toch wat voorzichtiger uit. Jullie zijn vrij direct.” Hoe dan?, vraagt haar buurman. “Als er iets aan de hand is, hoor je dat meteen. Ik was gewend daar rustig – voorzichtig – over te beginnen. Bij een biertje. Deden we eigenlijk altijd zo.” Gegrinnik. Daarmee bedoelt ze overigens niet dat het drankinname is teruggelopen sinds ze bij Memory Group werkt, lacht ze. Integendeel. Verhalen over de borrel van een paar weken terug. Hun etentjes, de avond bowlen. “Nee, oké. Wat dat betreft, is het hier soms net Brabant.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken