Boeren en telers krijgen 125 miljoen euro steun uit Brussel

De boeren en telers die last hebben van de Russische boycot krijgen in eerste instantie 125 miljoen euro steun van de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie vanmiddag bekendgemaakt.

Met het geld kunnen boeren tegen betaling hun overschotten uit de markt halen. De maatregelen gelden voor tomaten, wortels, paprika’s, witte kool, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, kiwi’s en druiven.

Die gewassen mogen gratis worden gedistribueerd. Het is nog niet duidelijk of dat ook betekent dat voedselbanken bij de boeren en telers terecht kunnen. De bedrijven worden gecompenseerd als ze hun gewassen niet of te vroeg oogsten. Bij eerdere vergelijkbare steunacties werd veel groente vernietigd.

De maatregelen zijn direct van kracht en blijven tot eind november geldig. Mogelijk volgen nog andere maatregelen vanuit Brussel, of worden ook andere sectoren financieel gesteund.

De maatregelen zijn een krachtig signaal, maar naar verwachting “slechts een begin”, zegt zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat tegen persbureau Novum.

De lobbyclub is blij met het bedrag dat nu is vrijgemaakt. Maat benadrukt dat het om een voorlopig bedrag gaat. Hij zei eerder dat een totaalbudget van een miljard euro beschikbaar komt.

Niet alle getroffen sectoren komen in aanmerking voor de regeling. “De inzet van LTO was in eerste instantie gericht op de korte termijn”, licht Maat toe. “Nu gaan we verder en houden we de ontwikkelingen ook in andere sectoren nauwlettend in de gaten, zoals de veehouderij en de zuivel.” De boerenclub vindt dat de commissie moet inzetten op promotie van Europees vlees en zuivel buiten Europa. Dat moet ervoor zorgen dat nieuwe afzetgebieden voor deze producten wordt gevonden.

Lees hier ons achtergrondartikel over de compensatieregeling uit Brussel.

    • Reinier Kist