Belgen winnaar in wielerderby der Lage Landen

De Nederlanders Lars Boom en Tom Dumoulin strijden om de eindzege in de Eneco Tour, maar de Belg Tim Wellens wint.

Tim Wellens
Tim Wellens Foto AFP

Vol zette Niki Terpstra op het smalle klimmetje bij Sittard zijn schouder tegen die van Maarten Wynants. De Belg van de Belkinploeg duwde direct minstens zo hard terug tegen de Nederlander van het Belgische Omega Pharma-Quickstep. Straatvechten op de fiets, gisteren in de slotrit van de Eneco Tour.

Koers tussen de beste renners van Nederland en België, op en in dit geval zelfs over de rand van het toelaatbare. Niet voor niets besloot de jury tot diskwalificatie van Terpstra, eerder dit seizoen glansrijk winnaar van de klassieker Parijs-Roubaix, en een minuut tijdstraf voor Wynants. Maar het incident gaf ook het belang aan dat met name de profs uit de Lage Landen inmiddels hechten aan deze wedstrijd.

Tien jaar geleden werd de Eneco Tour, een zevendaagse rittenkoers op WorldTour-niveau door Nederland en België, opvolger van de doorgaans tamme Ronde van Nederland. De jubileumeditie boeide van begin tot einde. Onder vaak grote publieke belangstelling, met klassieke aankomsten op de Muur van Geraardsbergen of La Redoute, felle duels om de dagzeges en spannend secondenspel om de leiderstrui. Waarin de Nederlandse favorieten Lars Boom en Tom Dumoulin zich zaterdag in de Ardennen lieten verrassen door de jonge Belg Tim Wellens, die gisteren overtuigend stand hield in de door zijn landgenoot Guillaume Van Keirsbulck gewonnen laatste rit door de Limburgse heuvels.

„Je kunt niet op alles reageren”, sprak Dumoulin zaterdag na afloop sip voor de camera van de Belgische televisie. Na een ijzersterke tijdritzege in Breda en indrukwekkende inhaalrace in de rit naar Geraardsbergen was de kopman van Giant-Shimano in de Ardennenrit naar La Redoute vertrokken in de witte leiderstrui. „Ik ben in een supervorm”, sprak hij vooraf. Maar gebrek aan steun van ploeggenoten brak hem in de finale op.

De 23-jarige Limburger, sterk uit de Tour de France gekomen, counterde eigenhandig de eerste vier aanvallen op zijn leiderstrui. De Belg Wellens liet hij veertien kilometer voor de eindstreep gaan. Niet gevaarlijk voor het klassement, dacht hij. Maar toen concurrent Boom in de laatste vijf kilometer demarreerde, kon Dumoulin ook niet volgen. „Tegen zoveel geweld kun je in je eentje niks beginnen.”

Boom de nieuwe leider? Toch niet. Wellens bleek in de laatste beklimming van La Redoute zoveel voorsprong te hebben genomen, dat hij met tien bonificatiesecondes voor de ritwinst de kopman van Belkin zeven tellen voor bleef. De 23-jarige renner van Lotto-Belisol haalde op zijn vaste trainingsklim zijn allereerste profzege. „De leidersplaats is bijzaak”, jubelde hij. „Ik ben zo blij dat ik gewonnen heb.” Maar besefte de neef van oud-renner Paul Wellens (uit de ploeg van Peter Post) wel dat hij nu ook de Eneco Tour kon winnen? „Dat zit er nu wel dik in.”

Toch zette de Belkin-ploeg gisteren op weg naar Sittard alles op alles om Boom, in 2012 al eens winnaar van de Eneco Tour, alsnog aan de eindzege te helpen. Door een succesvolle vroege ontsnapping van twintig renners was al snel duidelijk dat de kopman van Belkin niet kon gokken op de tien seconden bonificatie voor de ritwinst. De 23-jarige Van Keirsbulck bleek uiteindelijk de sterkste van de vluchters en soleerde knap naar de dagzege, zijn eerste winst in de WorldTour.

Wellicht dat Terpstra in de groep met favorieten een ruzie uitvocht met Wynants om de vlucht van zijn ploeggenoot Van Keirsbulck te beschermen. Want hoewel de kleinzoon van voormalig wereldkampioen Benoni Beheyt niet meer te achterhalen viel, gaven de renners van Belkin in de finale vol gas. Tom Leezer liet zich uit de kopgroep zakken om Boom bij te staan, Bram Tankink en Jos van Emden reden zich leeg. Een ultieme aanval van hun kopman op de smalle Weg langs Stammen? Gebruik maken van de harde wind? Wellens gaf geen krimp en pakte de eindzege, vóór Boom en Dumoulin.

„Tim was de sterkste en wint terecht”, sprak Boom na afloop. De winnaar van de kasseienetappe in de Tour, die volgend jaar naar Astana vertrekt, was tevreden met zijn tweede plaats. „ Ik heb een super Eneco Tour gereden, heb me alle dagen goed gevoeld. Vorig jaar had ik in de Ardennen een zwakke dag, terwijl ik daar nu tweede werd. Je kunt stellen dat dit een nieuwe stap in mijn carrière is.”

Herman Frison, ploegleider van Wellens, schetste het belang van de Belgische winst in de wielerderby der Lage Landen. „Met Tim wint een Belgische renner de enige Belgische WorldTour-rittenkoers.”