Begrotingsoverleg van start - focus op defensie en lagere lasten

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra arriveerde vanochtend bij het Ministerie van Financien voor het begrotingsoverleg.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra arriveerde vanochtend bij het Ministerie van Financien voor het begrotingsoverleg. Foto ANP / Bart Maat

De coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP onderhandelen sinds vanochtend weer over de begroting van volgend jaar. De gesprekken zullen naar verwachting vooral gaan over lastenverlichting en extra geld voor defensie en ontwikkelingshulp.

De gesprekken beginnen vandaag in eerste instantie met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en de fractievoorzitters van de twee coalitiepartijen, Diederik Samsom en Halbe Zijlstra. Later schuiven ook de leiders van de drie ‘constructieve’ oppositiepartijen aan: Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Deze partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) vertelt zijn onderhandelingspartners vandaag hoeveel financiële ruimte er is voor bijvoorbeeld lastenverlichting. De nieuwste raming van het Centraal Planbureau van afgelopen donderdag stemt tot optimisme, dus de verwachting is dat er behoorlijk wat wensen kunnen worden ingelost, schreef onze Haagse redacteur Philip de Witt Wijnen donderdag in NRC Handelsblad (€):

Anders dan in de vorige crisisjaren zijn er geen nieuwe bezuinigingsoperaties nodig – de teller staat nu op 50 miljard euro structurele bezuinigingen. Hoewel de regering blijft streven naar een uiteindelijk begrotingsevenwicht, neemt de ruimte toe voor extra uitgaven (of lagere belastingen) naarmate het tekort verder afraakt van de harde Brusselse norm van 3 procent en dichter bij nul komt – ook in de ogen van ‘strengere’ partijen als VVD.

Overleg gaat vooral over invulling uitgaven

In het voorjaar, toen het kabinet met dezelfde ‘constructieve drie’ over een voorlopige begroting onderhandelde die voor 1 mei naar de Europese Commissie moest gestuurd, maakten partijen hun verlangens al bekend. Lastenverlichting voor de lagere inkomensgroepen, meer geld voor zorg, onderwijs, justitie en defensie. Dijsselbloem liet toen al doorschemeren dat er ruimte is voor een deel van de wensen, dankzij financiële meevallers op de kosten voor geneesmiddelen (600 miljoen) en in de sociale zekerheid (1 miljard). Er staan twee tegenvallers tegenover: 700 miljoen minder gasopbrengsten en mogelijk hogere afdrachten aan Brussel en voor ontwikkelingshulp (600 miljoen).

Betrokken partijen verwachten niet dat bij de komende onderhandelingen veel nieuwe uitgaven worden voorgesteld. De discussies gaat over hoeveel geld er naar de al bekende wensen kan – genoeg geld om iedereen zijn zin te geven is er niet. Na het stabiliseren van de begroting ligt de focus nu op het bestrijden van de werkloosheid. Als die niet substantieel gaat dalen, zullen partijen bij verkiezingen niet worden beloond voor hun begrotingsdiscipline.

De deadline voor het overleg is maandag 1 september. Dan moet de Miljoenennota naar de Raad van State en vervolgens naar de drukker. Twee weken en een dag later is het Prinsjesdag.