Ashton Kutcher (36 jaar, 24 miljoen dollar) in zeven cijfers

Foto HH

Het was een interessant lijstje voor de WK-finale. Niet zozeer om wie er niet op stonden, maar om wie er wél op stonden. Naast staatshoofden als de president van Gabon en de premier van Antigua, ook basketballer LeBron James, zanger Eros Ramazotti. Volgens de FIFA allemaal ‘VVIP’: Very Very Important Persons.

Wie er ook op stond? Ashton Kutcher.

De acteur (en voormalig fotomodel) die ooit bekend werd als de niet al te snuggere Kelso in de Amerikaanse hitserie That 70’s show.

http://youtu.be/h3TCOnXfcR0

Daarna soortgelijke rollen speelden in films als Dude where’s my car.

En meer recent de televisieserie Two and and half men.

Waarom uitgerekend Kutcher wel op de VVIP-lijst stond? Niet om zijn acteerwerk of producties. Al komt zijn rol in Two and a half men, waarin hij een steenrijke internetondernemer speelt, wel in de buurt. Want als Kutcher de laatste tijd ergens naam mee heeft gemaakt, dan is het wel om zijn miljoeneninvesteringen in de techindustrie - het geld dat hij verdiende met acteren investeerde hij het afgelopen decennium in tech-startups.

Het belang van Ashton Kutcher in zeven cijfers:

2

Samen met twee goede vrienden Guy Oseary - topman van Maverick Records en Madonna’s manager - en zakenman Ron Burkle is Kutcher in 2011 A-Grade Investments gestart, de investeringsmaatschappij van waaruit ze miljoenen steken in start-ups, zoals onlangs nog Bitgo, een beveiligingssysteem voor Bitcoins.

1.000.000

Kutcher was de eerste om de grens van een miljoen Twittervolgers te passeren. Daarmee versloeg hij de Amerikaanse nieuwszender CNN, waarmee hij een weddenschap had lopen. Als tegenprestatie doneerde Kutcher 10.000 klamboes voor Wereld Malaria Dag. Dat was vijf jaar terug. Inmiddels zit hij qua volgers op het zestienvoudige.

Twitter avatar aplusk ashton kutcher Victory is ours!!!!!!!!

6.713.900

Ze leken zelfs een beetje op elkaar. Zelf zei Kutcher te hebben getwijfeld of hij de rol van zijn grote held Steve Jobs wel wilde spelen in een film waarin diezelfde held niet altijd positief naar voren kwam. Hij deed het toch. De film werd niet echt een succes. In het openingsweekend trok Jobs ‘slechts’ 6,7 miljoen bezoekers.

3

Start-ups die hopen op miljoenen van Kutchers investeringsmaatschappij moeten in ieder geval aan drie criteria voldoen, vertelde hij vorig jaar in een interview met CNBC:

1. “The first thing we look at is the density of the problem they’re solving. We’re not looking for companies off the bat that we go, ‘Oh, that company’s going to make an X amount of money and has X market cap’.”

2. “The second we look for are extraordinary entrepreneurs. A lot of these companies that we invest in, they are two guys in a garage with a PowerPoint and a dog. So, you have to sort of see through everything else and go, ‘is this guy or girl going to build something that is going to be enduring?’”

3. “And then you have to have the know-how and the moxie to actually put together the pieces and build the solution in a really effective way.”

100.000.000

De waarde van de investeringen die Kutcher, Oseary en Burkle tot nu toe hebben gedaan, wordt geschat op ruim 100 miljoen dollar. Niet gek, als je bedenkt dat de start-ups waar zij geld in hebben gestoken, bedrijven als Spotify, Uber en Airbnb zijn. Vorig jaar kondigde het trio aan ook investeerders van buitenaf aan te gaan trekken.

8.600.000.000

Het was misschien wel zijn slimste zet, nog vóór A-Grade investments. In 2009 was Kutcher deel van een groep investeerders die een aandeel nam in het chatprogramma Skype, waarvan de waarde op dat moment op 2,75 miljard dollar werd geschat. Drie jaar later kocht Microsoft Skype over voor het drievoudige: 8,6 miljard.

400

Ook Kutcher maakt weleens een verkeerde inschatting. Zoals bij zijn eerste start-up, Ooma. Een internettelecombedrijfje dat boxen à 399 dollar verkocht waarmee mensen gratis konden bellen. Kutcher investeerde er niet alleen in, maar fungeerde ook als creatief directeur. De boxen bleken te duur, hij trok zich in 2008 terug.

Nog zo een: Gidsy. Het internetbedrijf van de Nederlandse broers Edial en Floris Dekker waar Kutcher in 2012 samen met drie anderen 1,2 miljoen dollar in pompte. Veelbelovend, maar het mislukte.

    • Eva Oude Elferink