Abvakabo FNV naar rechter om doorstart Estro

Het hoofdkantoor van Estro.
Het hoofdkantoor van Estro. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Abvakabo FNV heeft definitief besloten de nieuwe eigenaar van het recentelijk doorgestarte kinderopvangbedrijf Estro voor de rechter te slepen. De vakbond vindt dat het Britse concern, Smallsteps, een zogeheten flitsfaillissement heeft gebruikt om op goedkope wijze een deel van zijn personeel op straat te zetten.

De bond meent dat bij de doorstart van Estro sprake was van een ‘overgang van onderneming’. In zo’n geval had Smallsteps alle 3600 medewerkers moeten overnemen, met behoud van arbeidsvoorwaarden en opgebouwde rechten, zo stelt Abvakabo. Bij de doorstart begin juli werd slechts twee derde van het personeel overgenomen.

De vakbond vreest dat Estro in feite niet is doorgestart, maar is overgenomen. De bond wordt in dat vermoeden gesteund door honderden meldingen, die de afgelopen weken zijn gedaan op een meldpunt van Abvakabo. Ook enkele kranten schreven eerder al dat de doorstart van Estro een vooropgezet plan was.

Zo was het kinderopvangbedrijf voor zijn faillissement al gedeeltelijk eigendom van investeringsfonds Bayside Capital, schreef de Volkskrant onlangs. Bij de doorstart ging Estro over in handen van Smallsteps, dat in bezit is van HIG Capital. HIG is echter ook de eigenaar van Bayside.

Bij het doorstarten werd gebruikgemaakt van een flitsfaillissement, ook wel een pre-pack. Daarbij kan een stille bewindvoerder al voor het bankroet op zoek naar een nieuwe eigenaar. Als een bedrijf dan failliet wordt verklaard, kan het direct een doorstart maken, zonder dat de werkzaamheden tot stilstand zijn gekomen.

Volgens Abvakabo FNV is de relatief nieuwe methode van doorstarten echter gebruikt om van overbodig personeel af te komen. De bond meent dat HIG via Smallsteps misbruik heeft gemaakt van het faillissementsrecht. (Novum)