1018 keer een wit vierkant

Een expositie in Liverpool toont 1018 exemplaren van het White Album.

Foto FACT

Rutherford Chang moet uniek zijn. Of is er nog iemand die 1018 exemplaren bezit van het dubbelalbum van The Beatles dat doorgaans wordt aangeduid als het White Album? Onmogelijk. Dit weekeinde werd in het cultureel centrum FACT in Liverpool, de expositie We Buy White Albums geopend, waar al Changs albums te zien zijn – in strak gelid aan de muren en in traditionele platenbakken.

Op het eerste gezicht betekent 1018 keer White Album niets anders dan 1018 keer een wit vierkant, waarop alleen een serienummertje is afgedrukt en de officiële titel (The Beatles) in reliëfletters is geperst. Zo minimalistisch had de popmuziek zich nog niet eerder gepresenteerd, toen kunstenaar Richard Hamilton in 1968 met dit hoesontwerp kwam. De beroemdste popgroep ter wereld ging destijds geen experiment te ver. De nummers die op dit album verenigd waren, liepen uiteen van knusse liedjes als Blackbird via de rock van Why don't we do it in the road tot en met de auditieve warboel van Revolution Nr. 9. Daar kon zo’n witte hoes nog wel bij.

Maar in de collectie van de Amerikaanse kunstenaar Chang is de kleur wit ver weg. Niet alleen omdat alle exemplaren in de loop der jaren vergeeld zijn, ook omdat veel oorspronkelijke bezitters de hoes hebben gepersonaliseerd door erop te tekenen en te schrijven, inclusief krabbeltjes voor een geliefde die het album cadeau kreeg. Om nog maar te zwijgen van de vet- en koffievlekken die er per ongeluk op belandden. Chang (33) kocht zijn eerste exemplaar omdat hij de muziek mooi vond. Toen hij jaren later op een tweede exemplaar stuitte, vielen hem de door de eerste eigenaar achtergelaten sporen op. „Toen realiseerde ik me dat elk exemplaar anders was”, zei hij tegen een BBC-verslaggever.

    • Henk van Gelder