VS voeren luchtaanvallen uit op Erbil en Mosul

Humanitaire hulpgoederen arriveren via een vliegtuig van de Duitse luchtmacht in Erbil, Noord-Irak. Foto AP / Axel Heimken

De Verenigde Staten hebben strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bij de Iraakse stad Erbil en een stuwdam bij Mosul aangevallen. Dat meldt het Amerikaanse leger.

De aanval zou zijn uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen en op afstand bestuurde vliegtuigen. Bij de negen Amerikaanse luchtaanvallen werden veertien voertuigen vernietigd of beschadigd. Het betreft vooral gepantserde voertuigen. Koerdische strijdkrachten zouden het oostelijke deel van de stuwdam heroverd hebben op strijders van de extremistische groep Islamitische Staat.

IS, voorheen ISIS, veroverden de stuwdam bij de noordelijke stad Mosul eerder deze maand. Het is de grootste dam van het land.

De opkomst van de Islamitische Staat, voorheen ISIS, is minder verrassend dan het lijkt. De opstand van sunnieten in Syrië gaf hun gemarginaliseerde geloofsgenoten in Irak vleugels. Lees in NRC Reader: de kroniek van een kalifaat in wording.

    • Marije Willems