Vier vragen over de Zomergast van vanavond, Ionica Smeets

Portret van Ionica Smeets Foto Urbi et Orbi / Maaike Engels

Een presentator, een speciale gast en drie uur lang televisie: we hebben het natuurlijk over Zomergasten (VPRO). Elke week praat tv-maker Wilfried de Jong met een bekende of interessante Nederlander. Deze week: Ionica Smeets.

Op haar website nummert Smeets de weetjes over zichzelf. Dat ze columns schrijft voor (onder meer) de Volkskrant, bijvoorbeeld (nr. 4). Dat ze niet kon kiezen tussen een carrière als journalist en wiskundige - en eigenlijk nog steeds niet (3). Dat ze liever thee dan koffie drinkt (33). En dat haar lievelingsdier een giraffe is (6). Maar de axolotl is een goede tweede.

We stelden Ellen de Bruin, wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad, vier vragen over Smeets.

Wat maakt Ionica Smeets een interessante Zomergast?

De Bruin:

“Ze is een leuke, opgewekte vrouw met een brede culturele en wetenschappelijke belangstelling. Bètawetenschappers zie je niet veel in Zomergasten. Het is slechts 5 procent van de gasten uit alle veertien seizoenen - afhankelijk van wie je precies als bètawetenschapper meerekent.”

“En, dat moet toch ook maar weer gezegd: het is altijd fijn om een vrouw in de uitzending te hebben. Het aandeel vrouwelijke Zomergasten varieert per seizoen van 20 tot 50 procent. En die 50 procent werd maar in drie seizoenen behaald. Van alle Zomergasten was één op de drie een vrouw: 47 van de 140.”

Twitter avatar ionicasmeets Ionica Smeets Leest geruchten dat dit jaar twee vrouwen een Fieldsmedaille krijgen. Is er ook geen gedoe over wie de eerste vrouw was :-)

 

Wat kunnen we van de uitzending verwachten?

“Hopelijk veel filmpjes die met wetenschap te maken hebben. Nerdy humor uit cabaret of uit tv-series. En wellicht wat mooie fragmenten uit schrijversinterviews. Ionica Smeets leest graag romans en bewondert het werk van onder meer Kurt Vonnegut en David Mitchell. Misschien kiest ze voor de grap een filmpje van Mart Smeets, zodat we zelf kunnen zien dat ze écht geen familie van elkaar zijn.”

Twitter avatar ionicasmeets Ionica Smeets Ik ga een paar weken offline. Niets principieels hoor, gewoon even tijd voor familie, boeken en voor me uit staren.

 

Wat moet Wilfried de Jong zeker aan deze gast vragen?

“In het filmpje op de VPRO-site zegt ze dat ze het heel fijn zou vinden als ze niet gaat huilen. Dat maakt nieuwsgierig. Waarom is ze daar bang voor? Wat zou er te huilen kunnen zijn?”

 

Wat is de grootste potentiële valkuil bij deze gast?

“Dat Wilfried de Jong dat rare soort ontzag gaat vertonen, dat sommige tv-presentatoren voor bètawetenschap hebben. In de trant van: ‘oeh, wiskunde, wat moeilijk, ik was daar altijd slecht in, wat bent u toch knap en bijzonder’ - en abnormaal, bedoelen zulke mensen dan. Of, nog erger: dat hij zou gaan benadrukken hoe bijzonder het toch is dat een meisje de taak van ambassadeur voor de wiskunde op zich heeft genomen. Zóiets moeilijks voor een meisje. Brrr, daar kun je beter niet aan denken.”

Lees ook: Bloggen kan je doen in je pyjama, dat is een groot voordeel(€)

    • Sterre van der Hee