Vanmiddag herdenking slachtoffers MH17 in Hilversum

In de Sint-Vituskerk in Hilversum werd eerder al een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van de vliegramp.
In de Sint-Vituskerk in Hilversum werd eerder al een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van de vliegramp. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De gemeente Hilversum verwacht vanmiddag grote belangstelling voor de herdenking van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. De herdenking van de crash, die precies een maand geleden gebeurde, bestaat uit een stille tocht en een bijeenkomst in de Sint-Vituskerk.

Aan het begin van de stille tocht, om 13.45 uur, worden 298 witte ballonnen opgelaten, een voor elk van de slachtoffers van het in Oekraïne neergehaalde toestel. Deelnemers aan de tocht, een initiatief van twee Hilversummers, worden opgeroepen witte kleding dragen. De gemeente vraagt haar inwoners bovendien de vlag halfstok te hangen.

De herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Vituskerk begint om 15.00 uur. Mocht de kerk vol zijn, dan is de bijeenkomst buiten te volgen op grote beeldschermen. Vijftien van de 298 slachtoffers kwamen uit Hilversum of hadden een band met de gemeente.

Nu 127 slachtoffers geïdentificeerd

Deze week zijn in totaal 62 slachtoffers van de rampvlucht geïdentificeerd. Daarmee komt het totale aantal geïdentificeerde slachtoffers op 127, zo werd vrijdag bekendgemaakt.

Forensisch experts moeten meer dan zevenhonderd dossiers van lichaamsresten ‘matchen’ met een naam van een MH17-slachtoffer. De experts slapen op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Arie de Bruijn, teamleider van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), vertelde vorige week tijdens een persconferentie in Bunnik dat de forensisch experts drie fases onderscheiden: de gebitsanalyse, de analyse van vingerafdrukken, en dna-analyse.

Het team is inmiddels bezig met de dna-fase; het matchen van dna-stalen van slachtoffers met die van nabestaanden. De Bruijn hoopt dat in september via dna veel meer slachtoffers geïdentificeerd zijn.

Bij de vliegramp met de MH17 boven Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

    • Marije Willems