Separatisten schieten toestel uit de lucht in Oost-Oekraïne

Het Russische hulpkonvooi onderweg naar Donetsk. Foto AP / Pavel Golovkin

Boven de belegerde stad Loegansk hebben pro-Russische separatisten vannacht een gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht uit de lucht geschoten. Dat meldt persbureau Reuters.

Het zou gaan om een Mig-29, een straaljager. De piloot wist via een schietstoel veilig te ontkomen en is inmiddels gevonden, zei een Oekraïense legerwoordvoerder.

Ondertussen wacht een Russisch konvooi met hulpgoederen sinds vrijdag bij de Oekraïense grens om goedkeuring om door te rijden naar de Oost-Oekraïense stad Loegansk. Oekraïense en Russische autoriteiten hebben een akkoord bereikt over inspectie van de lading van de 262 Russische vrachtwagens, meldt het Internationale Rode Kruis. De regering in Kiev was bang dat er wapens of materieel zouden worden mee gesmokkeld.

Twitter avatar ICRC ICRC Border and custom officials from #Russia & #Ukraine agree to inspect 1st group of Russian convoy trucks shortly. We will observe. #AidConvoy

De hulpgoederen zijn bedoeld voor de burgerbevolking in Loegansk en andere belegerde steden in Oekraïne. De Russische voertuigen reden begin deze week naar Voronezj, de stad waar het konvooi moest kiezen voor een westelijke route via Charkov of een zuidelijke direct naar Loegansk en andere plaatsen. Nadat de Oekraïense regering had gemeld dat de colonne er in Charkov niet in zou komen, reden de trucks in zuidelijke richting. Vanuit westelijke richting was tezelfdertijd een Oekraïense colonne onder leiding van het Internationale Rode Kruis met hulpgoederen in aantocht. Die is inmiddels aangekomen.

Twitter avatar ICRC ICRC Since yesterday, w/ #Ukrainian #RedCross we’ve delivered 100 tonnes of Ukrainian-donated aid to 10 towns in east http://t.co/SJfk20OlYA
Twitter avatar ICRC ICRC The goods (mainly fruit & veg) should reach over 20,000 displaced ppl in centres and hospitals in Starobilsk and elsewhere. #Ukraine

    • Marije Willems