Pakistaanse politicus roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Aanhangers van Imran Khan scanderen leuzen slogans tijdens hun 'Freedom March' in Islamabad. Reuters/Faisal Mahmood

De Pakistaanse politicus en cricketspeler Imran Khan heeft vandaag opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij spoorde duizenden betogers die waren samengekomen in hoofdstad Islamabad aan geen belastingen meer te betalen tot premier Nawaz Sharif opstapt, meldt persbureau AP.

“Wij hebben vandaag besloten dat wij geen belasting meer betalen aan deze onwettige regering, geen elektriciteitsrekeningen, geen gasrekeningen”, zei hij tegen zijn aanhangers. Khan dreigde ook met een bezetting van het parlement als Sharif niet binnen twee dagen terugtreedt. De oud-topcricketspeler is nu leider van het op twee na grootste blok in het Pakistaanse parlement. Hij wil dat Sharif aftreedt omdat de premier in 2013 op frauduleuze wijze een verkiezingsoverwinning zou hebben veiliggesteld.

Ook de Canadees-Pakistaanse geestelijke Tahrir-ul-Qadri beschuldigt Sharif van verkiezingsfraude. Beide tegenstanders van de premier organiseerden apart een mars in Islamabad waar duizenden aanhangers op afkwamen. Volgens de politie deden aan elk van de betogingen hooguit dertigduizend deelnemers mee. Khan en Qadri hadden vooraf gehoopt op aantallen van rond de miljoen.

Eerste democratische machtsoverdracht

Sharif is niet van plan af te treden, maar de regering wil wel praten over eventuele hervormingen. Die kunnen echter alleen binnen het kader van de grondwet worden doorgevoerd, benadrukte minister van Binnenlandse Zaken Nisar Ali Khan.

Sharif won vorig jaar mei met zijn partij Pakistaanse Moslim Liga-N (PML-N) de parlementsverkiezingen. Wat volgde was de eerste democratische machtsoverdracht in de geschiedenis van Pakistan, een land met een lange geschiedenis van staatsgrepen. De nieuwe anti-regeringsprotesten versterken de vrees voor een nieuwe periode van politieke instabiliteit. Sharif ligt niet alleen onder vuur vanwege de geruchten over verkiezingsfraude. Er is ook onvrede over het onvermogen van de regering om de stroomtekorten, de hoge werkloosheid en de criminaliteit aan te pakken.

In de nacht van vrijdag op zaterdag gingen ook tienduizenden mensen de straat op om tegen Sharif te demonstreren. De veiligheidsmaatregelen in Islamabad zijn vanwege de grootschalige protesten flink aangescherpt.

    • Laura Klompenhouwer