Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Oekraïense leger herovert deel van Loegansk

Vrijwilligers in Kiev leggen de eed van trouw af aan Oekraïne voor hun vertrek naar het oosten van het land.
Vrijwilligers in Kiev leggen de eed van trouw af aan Oekraïne voor hun vertrek naar het oosten van het land. Foto AP/Efrem Lukatsky

Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen een deel van Loegansk heroverd op rebellen. Na zware gevechten met separatisten zou onder meer een politiebureau in handen zijn van het regeringsleger. Kolenstad Loegansk geldt, net als industriestad Donetsk, als een belangrijk rebellenbolwerk.

De separatisten verliezen al weken terrein. Zowel Donetsk als Loegansk is omsingeld. De rebellen blijven echter doorvechten en lijken over vrij geavanceerd materieel te beschikken. Een journalist van het Amerikaanse persbureau Associated Press zag vandaag ten zuidwesten van Loegansk een colonne van tientallen pantserwagens rijden in door separatisten beheerst gebied. En vannacht werd nog een gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht uit de lucht geschoten. In de colonne wagens die door AP werd gesignaleerd, reed een Strela-10; een luchtdoelraketsysteem dat doelen kan treffen tot op 3500 meter hoogte.

Rond Loegansk wordt al wekenlang gevochten. Inwoners van de stad zitten regelmatig zonder stroom en er is een tekort aan voedsel en medicijnen. Stromend water is er ook niet meer. Een Russisch konvooi met hulpgoederen wacht sinds vrijdag bij de Oekraïense grens op goedkeuring om door te rijden naar de stad. De lading van de 262 Russische vrachtwagens moet gecontroleerd worden, omdat de regering in Kiev vreest dat er wapens of materieel voor de rebellen in zou worden vervoerd.

Praten over bestand

Een konvooi met hulpgoederen dat deze week vanuit het westen van Oekraïne vertrok, kwam gisteren aan in het oosten. Volgens het Rode Kruis, dat de hulpacties coördineert, zijn de goederen - vooral groenten en fruit - bestemd voor ruim twintigduizend mensen in tien dorpen en steden.

De internationale pogingen om een einde te brengen aan het conflict in Oost-Oekraïne zijn dit weekend hervat in Berlijn. De Duitse, Franse, Oekraïense en Russische ministers van Buitenlandse Zaken kwamen vandaag samen om over een oplossing te praten. De Duitse minister, Frank-Walter Steinmeier zei te hopen dat er een basis kon worden gelegd voor een permanent staakt-het-vuren.

Update 22.44: Diplomaten die betrokken zijn bij de gesprekken, waarschuwden tegenover persbureau AP al dat er geen grote doorbraak wordt verwacht.