‘Mosul-dam bijna helemaal teruggenomen van IS-strijders’

De Mosuldam aan de rivier de Tigris in 2007. Foto EPA

Koerdische strijdkrachten hebben bijna de hele Mosul-dam in het noorden van Irak heroverd op strijders van de terreurgroep Islamitische Staat. Koerdische functionarissen hebben dat laten weten aan de BBC. Eerder vandaag werd het oostelijke deel van de strategisch belangrijke stuwdam al ingenomen na hevige gevechten.

De Koerdische troepen kregen luchtsteun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Die bestookten stellingen van IS in de buurt van de dam in de rivier de Tigris. De Amerikanen zeggen in de buurt van de dam negentien voertuigen en een checkpoint van IS te hebben vernietigd.

Update 22.33: Het Witte Huis maakte vanavond bekend dat president Obama toestemming gaf voor de luchtaanvallen, omdat een storing of schade aan de dam burgers en de Amerikaanse ambassade in Bagdad in gevaar zou brengen.

De Mosul-dam is de grootste van het land en voorziet een deel van Irak van water en stroom. Volgens Koerdische bronnen moeten er rond de dam nog mijnen en boobytraps onschadelijk worden gemaakt, hetgeen nog een paar uur kan duren. De dam werd op 7 augustus ingenomen door strijders van IS, voorheen ISIS. De VS voeren sinds vorige week luchtaanvallen uit boven Irak om de opmars van de extremisten te stoppen.

De Koerden en de VS zijn bondgenoten in de strijd tegen IS. De zogeheten Koerdische peshmerga’s zouden vanochtend ook het stadje Tel Kasouf in Irak hebben ingenomen.

    • Laura Klompenhouwer