Lowlands 2014: dit waren de hoogtepunten van zondag

De Amerikaanse garage-punkband Black Lips op de derde dag van Lowlands 2014.
De Amerikaanse garage-punkband Black Lips op de derde dag van Lowlands 2014. Foto NRC / Andreas Terlaak

Dit weekend doet nrc.nl verslag van het Lowlandsfestival dat dit weekend in Biddinghuizen is neergestreken. Lees hier welke artiest deze derde en laatste Lowlandsdag een wederom rokerig optreden gaf en bij welke band er wc-rollen de lucht in gingen.

Twee dagen zaten we er eigenlijk op te wachten, vandaag trok er dan toch fikse regen over Lowlands:

Gezien vanuit de perstent:

Gezien vanaf het terrein:

Twitter avatar Naituutstad Richard Ridder Zoals @weermanrobert al zei. We houden het niet droog op Lowlands. Maar tot nu toe viel de regen erg mee. #LL14 http://t.co/Gt1F1v5i0O
Twitter avatar EvaKelder Eva Kelder #LL14 was epic #voorlezen #duodebuteren @ReneeKelder en NAT! Precies zoals het hoort in de Nederlandse Letteren.. http://t.co/mPdyoVkvWE

Maar, na regen kwam zonneschijn:

Twitter avatar bartwijlaars Bart Wijlaars Na regen komt zonneschijn #LL14 http://t.co/xblpbIqdDF

En tussen de buien door waren er natuurlijk genoeg muzikale hoogtepunten, zag NRC-muziekrecensent Jan Vollaard vandaag:

Snoop Dogg

De Amerikaanse rapper, uitgedost in speelpak met luipaardprint en olijke hartjeszonnebril, opende vandaag de Alpha, de grootste Lowlandstent, met een vermakelijke show waarin alle hits voorbij kwamen.

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Snoop Dogg heeft zijn houterige reggae alter ego Snoop Lion gelukkig thuis gelaten maar staat nu wel “I love rock & roll te scanderen #LL14

Vollaard:

“Snoop is heel charismatisch. Hij komt het podium op en kan met één oogopslag het publiek in extase en beweging krijgen. En dan komen oude en nieuwe hits als Gin & Juice en Drop It Like It’s Hot en gaat het publiek los. Een leuk contrast was dat Snoop begon met vrouwonvriendelijke teksten als “motherfucking bitches” maar erna met de charme van een soulman ook de schoonheid van de dames in het publiek te roemen.”

Snoop Dogg aka Snoop Lion tijdens zijn optreden op Lowlands dag 3. Foto ANP/ Paul Bergen

Toen Snoop in 2009 ook op Lowlands stond, zorgde iemand in het publiek met een heuse wietplant voor een onvergetelijk moment: of die plant even op het podium kon komen. Zo gezegd, zo gedaan (filmpje!). Ook vandaag konden de plantverwijzingen niet uitblijven:

Twitter avatar IvoPasveer Ivo Pasveer Snoop Dogg is nog niet eens begonnen maar het ruikt nu al naar wiet in de Alpha. #LL14
Twitter avatar IvoPasveer Ivo Pasveer Mooi hoe de cameraman inzoomt op het niet roken bordje terwijl Snoop Dogg rustig zijn joint aansteekt. #LL14

Royal Blood

Bij Royal Blood bleek de Indiatent uit z’n voegen te barsten door al het publiek dat afkwam op het Britse powergitaarduo uit Brighton. Hun debuutplaat is nog niet uit, maar doordat ze als enige rockact tussen de overwegend r&b- en popacts in de gezaghebbende BBC Sound of 2014-lijst werden opgenomen, is hun ster snel rijzende:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks De India is veulls te klein voor de expansieve indiemetal van Roysl Blood #LL14 http://t.co/aPNJlLuGqO

Volgens Vollaard overtrof de show alle verwachtingen:

“Ten eerste was het heel leuk dat de India te klein was voor Royal Blood. Het is een soort indiemetal, een nieuw soort muziek, die wel elementen van metal heeft, maar ook rauwer en groovier is. Hele lekkere muziek, het hield me zeer bij de les. Ten tweede is een altijd komisch moment tijdens hun optredens als de bassist de drummer introduceert met ‘let me introduce you to the res of the band: this is it.“”

The Black Lips

De Amerikanen van Black Lips lieten vandaag hun garagerock met punkinvloeden keihard los op het Lowlandspubliek. Deze treffende omschrijving van de Lowlandsorganisatie kunnen we je niet onthouden:

“Partymix van psychedelische blues, rauwvleesrock, countrybilly en krantenwijkpunk, onderwijl kwistig strooiend met pophooks, slingers en toiletpapier.”

Geen grapje, trouwens, over dat toiletpapier. Dat legde Jan Vollaard voor ons vast:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Pleerollenconfetti bij de Black Lips #LL14 http://t.co/SNmxBejaJK

Een succesvolle mix aan muziekstijlen dus, zag Vollaard:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks De onversneden spirit van de ruig & roll is in goede handen bij de Black Lips #LL14 http://t.co/g5Oacvp8Oc

Hij vult aan:

“Behalve ruig was het ook heel swingend. En ze maakten er een lekkere show van, er werd uitbundig gecrowdsurfd, wat eigenlijk niet mag maar misschien omdat dit de laatste avond van Lowlands was waren mensen minder bang eruit gegooid te worden. Wc-rollen werden als confetti in de zaal gegooid, en ze werden ook terug gegooid, dus binnen de kortste keren hing het hele podium onder. Black Lips is een lekker ruig rock en roll bandje, daar moet je er op elk festival eentje van hebben, anders mis je wat.”

Nog een mooi kiekje van 3voor12-muziekjournalist Atze de Vrieze van het betere crowdsurfwerk bij Black Lips:

Twitter avatar atzedevrieze Atze de Vrieze Foto: The Black Lips op Lowlands #LL14 http://t.co/dAn9Tqb4z2

Carolina Chocolate Drops

“In de Lima staan altijd van die bandjes die heel relaxt op het veld staan te spelen”, weet Vollaard. Eén die vandaag de rest ontsteeg was het Amerikaanse Carolina Chocolate Drops, dat met violen en banjo’s “echt een verademing” was. Vollaard:

“Een traditionele zwarte gospelgroep, met banjo. Hun muziek was vooral een contrast met de Zuid-Afrikaanse rapgroep Die Antwoord, waar ik emotioneel door elkaar werd geschud door alle harde ‘fucks’ die geroepen werden. Heel mooi om op zondagmiddag zo’n nette zwarte groep te zien die heel mooi samen zongen en heel veel soul hadden.”

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Carolina Chocolate Drops, oase van beschaving tussen motherfucking Snoop en fuck my fucking ass Die Antwoord #LL14 http://t.co/HGeTcJ7OW5
Twitter avatar fasteddie113 Edwin H. Carolina Chocolate Drops. Lovely! #ll14 http://t.co/epoJ21z5sF

Ook gespot op Lowlands

De vele randverschijnselen die je op een dag voorbij ziet komen. Zoals onvervalste performance art van mensen die stilstaand op de wandelpaden autodeuren ‘dragen’ waar muziek uit komt en nieuwsgierige bezoekers naar zich toe trekken. Of kunstinstallaties die geïnspireerd zijn op muziek, zoals deze melkflessenkar:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Leuk op #LL14: de Tonefloat, een melkkarretje met flessen die elektronische muziek pruduceren. http://t.co/HbHV6fNiYi

Jan Vollaard:

“Lowlands blijft uniek in de boeiende verschijnselen die je overal op het veld kunt tegenkomen, zoals een melkkar met flessen die muziek genereerden en een Wisselkantoor waar mensen hun rode polsbandjes voor blauwe konden omwisselen, als je ontevreden was met je kleur. Eigenlijk een asielzoekerscentrum: je moest er lang wachten op je beurt en officieel was het altijd gesloten. De meest dynamische muzikant op het hele festival was ongetwijfeld De Gillende Keukenprins, een zingend acteur die achter een fornuis annex drumstel en elektronisch orgel een hilarische puinhoop maakte van kookingrediënten en serviesgoed.”

Nagenieten van Lowlands?

Dat kan: