EK atletiek: geen medailles voor Nederlandse estafettesprinters

Dafne Schippers na de mislukte finale op de 4x100 meter in Zurich. Foto AP/Matt Dunham

De 4×100 meter op het EK atletiek is voor de Nederlandse estafettevrouwen uitgelopen op een deceptie. Oranje haalde in Zürich de finish niet. De Nederlandse estafettemannen zijn er op de 4×100 meter evenmin in geslaagd een medaille te veroveren.

Bij de eerste wissel van de estafettevrouwen ging het al meteen mis. Startloopster Madiea Ghafoor slaagde er niet in het stokje over te geven aan Dafne Schippers en viel. Tessa van Schagen en Jamile Samuel stapten daardoor zonder een meter gelopen te hebben van de baan. Twee jaar geleden pakten Schippers en Samuel nog zilver met het estafetteteam. “Ik baal hier enorm van. We hadden minimaal brons kunnen halen”, zei Schippers voor de camera van de NOS.

Het goud ging in 42,24 seconden naar Groot-Brittannië. Frankrijk pakte het zilver in 42,45, voor Rusland (43,55).

Dertien honderdsten tekort voor plak

De Nederlandse estafettemannen zijn er op de 4×100 meter evenmin in geslaagd een medaille te veroveren op het EK. Churandy Martina, Giovanni Codrington, Wouter Brus en Hensley Paulina eindigden in een tijd van 38,60 seconden als vijfde in de finale en kwamen dertien honderdsten tekort voor het brons. Groot-Brittannië klokte een winnende tijd van 37,93.

Nederland, dat twee jaar geleden nog goud pakte, noteerde drie goede wissels, maar uiteindelijk bleek de vijfde plek het maximaal haalbare. Kopman Martina verkeert momenteel niet in zijn beste vorm. Achter de Britten eindigde Duitsland als tweede: 38,09. Frankrijk pakte het brons in 38,47 seconden.

Gaisah grijpt net naast medaille

Verspringer Ignisious Gaisah greep net naast een EK-medaille. De tot Nederlander genationaliseerde Ghanees werd vanmiddag in de finale zesde. Hij kwam in zijn tweede poging tot 8,08 meter. De Brit Greg Rutherford pakte in 8,29 het goud. Gaisah verbeterde zich ten opzichte van de voorronde vrijdag, toen hij zich als twaalfde en laatste voor de finale plaatste, met dertig centimeter. Hij kwam zes honderdsten tekort voor het brons van de Fransman Kafétien Gomis. De Griek Louis Tsatouma (8,15) werd tweede.

Verder eindigde kogelstootster Melissa Boekelman als tiende bij het kogelstoten. De 25-jarige Nederlandse stootte de kogel in de finale 17,23 meter ver. Boekelman plaatste zich vrijdag met een afstand van 16,66 meter ternauwernood voor de finale. Ze bleef verstoken van haar beste jaarprestatie van 17,86 meter.

De Nederlandse estafettevrouwen werden gezien als serieuze kanshebbers voor een medaille. Dafne Schippers kan ondanks de teleurstellende afsluiting met een goed gevoel terugkijken op het EK. De Utrechtse groeide uit tot de sprintkoningin van het toernooi. Ze won in Zürich goud op de 100 en 200 meter. (Novum)