Excelsior langs Go Ahead, Utrecht met schrik vrij tegen Willem II

Marnix Kolder van Go Ahead Eagles in actie tegen Kevin van Diermen en Elso Brito van Excelsior.
Marnix Kolder van Go Ahead Eagles in actie tegen Kevin van Diermen en Elso Brito van Excelsior. Foto EPA/Kay int Veen

Excelsior heeft vandaag zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Rotterdamse promovendus was met 3-2 te sterk voor Go Ahead Eagles. FC Utrecht won in zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen nipt met 2-1 van Willem II. FC Groningen heeft na twee wedstrijden in de Eredivisie nog de volle buit.

De uitslagen van vandaag op een rijtje:
Ajax - AZ 3:1
Excelsior - Go Ahead Eagles 3:2
FC Utrecht - Willem II 2:1
FC Groningen - Heracles Almelo3:1

Grote Blunder

Sander Fischer scoorde voor Excelsior diep in blessuretijd uit een strafschop de winnende goal. Een grote opluchting voor doelman Jordy Deckers, die eerder in de wedstrijd een grote blunder beging, waardoor keeper Erik Cummins van Go Ahead kon scoren.


Erik Cummins door goalsandmore

De opmerkelijke goal had in de zeventigste minuut plaats. Cummins schoot uit en op het natte kunstgrasveld ging doelman Jordy Deckers onder de bal door. De Excelsior-goalie kent zodoende een teleurstellende start van het seizoen. Vorige week tegen NAC maakte hij ook al een blunder, waardoor Excelsior een zege misliep.

Buitenkansje zorgt voor zege

Tot overmaat van ramp voor Deckers kopte Sven Nieuwpoort even later de 2-2 binnen, waardoor een 2-0 voorsprong voor Excelsior - goals Jordan Botaka en Tom van Weert - als sneeuw voor de zon was verdwenen.

In de blessuretijd pakte Excelsior alsnog de zege. Na vasthouden van Deniz Türüç wees arbiter Manschot naar de stip. Fischer pakte het buitenkansje dankbaar uit. Excelsior staat met vier punten uit twee duels nu vierde, een plek hoger dan stadsgenoot Feyenoord. Go Ahead is na twee nederlagen de nummer voorlaatst.

De Kogel

Leon de Kogel maakte voor FC Utrecht in de 88e minuut de winnende goal. Via Jens Toornstra was Utrecht al op voorsprong gekomen, maar Robbie Haemhouts tekende voor de gelijkmaker.


Robbie Haemhouts door goalsandmore

Utrecht kreeg na twintig minuten de eerste serieuze kans op de openingstreffer. Na een knappe actie van Yassin Ayoub vond Toornstra echter doelman David Meul op zijn weg. Ook Mark van der Maarel stuitte even later op Meul, waarna Terell Ondaan met een schuiver bijna de promovendus op 1-0 zette.

Een kwartier na rust brak Toornstra de ban voor de thuisploeg, nadat debutant Rubio Rubin even daarvoor een grote mogelijkheid had gemist. De middenvelder schoot de bal in de verre hoek. Dankzij Haemhouts stond het een kwartier voor tijd echter weer 1-1. Hij sloeg in de rebound toe na een inzet van Ondaan.

Op het moment dat Utrecht naast de drie punten leek te grijpen, maakte De Kogel er alsnog 2-1 van. Invaller Rodney Antwi miste in blessuretijd zelfs nog een enorme kans op de 3-1.

Beide ploegen waren vorige week met een nederlaag aan de Eredivisie begonnen. Utrecht dolf het onderspit bij PEC Zwolle, terwijl Willem II niet voor een stunt kon zorgen tegen PSV.

Groningen heeft maximale score

Update 19.00
FC Groningen was vandaag in eigen stadion met 3-1 te sterk voor Heracles Almelo. Tjaronn Chery en Michael de Leeuw zorgden voor een comfortabele Groningse marge bij rust. Iliass Bel Hassani bracht in de 57e minuut de spanning terug, maar niet veel later tilde Yoëll van Nieff de marge naar twee.

De ploeg van coach Erwin van der Looi, die vorige week Go Ahead Eagles versloeg, is nu een van de vier ploegen met de maximale score na twee wedstrijden. Ajax, PSV en PEC Zwolle zijn de anderen. Heracles is een van de drie puntloze clubs. Vorige week werd verloren van AZ.

Groningen was de eerste helft veel sterker dan Heracles. Chery opende op aangeven van Danny Hoesen al na acht minuten de score. Ook daarna bleef de thuisploeg hongerig, al duurde het nog relatief lang voordat de score werd uitgebreid. In de 35e minuut maakte De Leeuw de 2-0. Hij stond op dat moment pas twee minuten in het veld.

Na rust sloop de gemakzucht erin bij Groningen. Heracles profiteerde via een knappe goal van Bel Hassani. Doelman Sergio Padt ging daarbij niet helemaal vrijuit. Toch werd de wedstrijd geen minuut echt spannend. Drie minuten later schoot Van Nieff uit een vrije trap de eindstand op het scorebord. (Novum)